Dit is de man die het vliegtuig liet crashen: Andreas Lubitz

Print
De co-piloot die het Duitse vliegtuig bewust in de Franse Alpen liet crashen heet Andreas Lubitz. Dat liet de procureur Brice Robin weten tijdens een persconferentie. De man was 28 en kwam uit het Duitse Montabaur. Het onderzoek spitst zich nu toe op de co-piloot en de reden waarom hij zijn gezagvoerder buitensloot en het vliegtuig tegen een bergwand liet crashen.

Lubitz was gepassioneerd door vliegen. Hij was lid van de plaatselijke vliegclub LSC. "Hij kwam bij onze vliegclub om zijn droom te verwezenlijken: vliegen," zegt een lid van de club aan de Wallstreet Journal." Lubitz woont in Montabaur in de Duitse deelstaat Rheinland Paltz. Montabaur is een klein stadje met 12.500 inwoners.

Wat Lubitz bezielde toen hij zijn gezagvoerder buitensloot en het vliegtuig bewust naar beneden liet gaan, weet nog geen mens. "De co-piloot heeft volgens ons geen ziekte of hartprobleem gehad," zegt de Franse procureur Brice Robin. "Zijn ademhaling klonk tot op het eind heel normaal. Hij bleef rust en stil tot het einde."

De Duitse autoriteiten hebben de achtergrond van copiloot Andreas Lubitz onderzocht en "niets abnormaals" vastgesteld. Dat heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maiziere donderdag gezegd. "We hebben ook de overige bemanningsleden en passagiers gescreend op tekenen voor terrorisme, maar alles bleek negatief, aldus de minister.

"De meest plausibele uitleg die we hebben is dat hij het vliegtuig bewust heeft willen vernietigen," zei de procureur expliciet. "Maar waarom is niet duidelijk."  De procureur wilde ook niet ingaan op de roots of de religieuze overtuiging van de man. "Lubitz is een Duitser. De rest doet momenteel niet terzake. We denken niet in die richting."

Lubtiz had 630 vlieguren op de teller staan. Net als Patrick S., de meer ervaren gezagvoerder en vader van 2 kinderen, had hij zijn opleiding gehad in de vliegacademie van Lufthansa in Bremen. Hij werd pas bemanningslid bij Germanwings in september 2013. Lubitz was als tiener al gepassioneerd door vliegen. Hij haalde al op jonge leeftijd zijn vergunning om te zweegvliegen.

De plaatselijke vliegclub eerde hem gisteren nog in een rouwadvertentie in een plaatselijke krant. Toen was nog niet duidelijk dat hij het vliegtuig bewust had laten crashen. "Hij was erg gelukkig met zijn job bij Germanwings en het ging hem voor de wind," zegt Peter Ruecker, een lid van de vliegclub LSC Westerwald tegen de plaatselijke krant. Hij herinnert zich Lubitz als eerder stil, maar vriendelijk. "Andreas werd lid van onze club om zijn grote droom waar te maken; vliegen." Clubleden die hem een tijd geleden nog zagen, hadden niet de indruk dat hij depressief was.

Het Franse tijdschrif Paris March heeft ondertussen een foto gepubliceerd.