Groeiend aantal teken is gevaarlijk voor de mens

Print
Groeiend aantal teken is gevaarlijk voor de mens

Foto: Teek

"De kans op besmetting na een tekenbeet stijgt." Dat zegt Maxime Madder van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG). Door de warme winters, meer knaagdieren en everzwijnen kunnen de parasieten zich makkelijker voeden.

In Canvas ziet u deze avond in ‘Panorama’ hoe Madder te werk gaat. Hij vangt de teken en onderzoekt of ze besmet zijn. Teken kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken. Dat is een infectieziekte die de gewrichten, het hart en delen van het zenuwstelsel kan aantasten.

"Er zijn twee tot drie keer zoveel teken als tien jaar geleden. Dat heeft meerdere redenen. Door de klimaatopwarming vormen de bomen meer vruchten, die dienen als voedsel voor de gastheren van de teek." Teken voeden zich met het bloed van muizen en andere knaagdieren. Meer vruchten betekent dus meer knaagdieren en meer teken.

"Daarnaast is het aantal reeën en everzwijnen de afgelopen decennia enorm toegenomen", zegt Madder. "Die zijn dan weer de ideale gastheer voor volwassen teken."

Groter aantal

We hebben al even geen strenge winters meer gehad, waardoor de teken zich langer konden ontwikkelen. "Tegelijk is de infectiegraad stabiel gebleven, maar omdat het aantal teken enorm is toegenomen, is het risico op besmetting dus redelijk hoog."

Teken worden wakker wanneer de temperatuur boven de tien graden Celsius klimt, in de vroege lente dus. "Net voor de zomer krijgen we een piek. In de zomer vinden we minder teken, omdat het dan droog en warm is. Een tweede piek volgt in het najaar, tot de temperaturen weer onder de tien graden zakt."

Lange broek

Teken zijn vooral te vinden op (vochtige) plaatsen met veel begroeiing. Wandelt u graag in de natuur, dan draagt u volgens Marc Coosemans van het ITG “een lange broek en kousen over de pijpen. Als dat niet mogelijk is, moet je na de wandeling een goede inspectie doen van de hele huidoppervlakte, ook in de lies." Teken komen ook voor in stadsparken en speeltuinen.

Zit er een teek op uw lichaam, dan moet u die zo snel mogelijk verwijderen. "Maar doe dat niet met alcohol, ether of een sigaret want dan spuwt de teek al zijn kiemen in het lichaam." Ook insecterenwerende middelen houden de diertjes op een afstand.