Airbus stort neer in Franse Alpen: '150 mensen overleden'

Print
Airbus stort neer in Franse Alpen: '150 mensen overleden'

Foto: Archief

In de Franse Alpen, dicht bij Barcelonette, is dinsdagochtend een Airbus A320 van maatschappij GermanWings neergestort. Er zijn 144 passagiers en 6 bemanningsleden aan boord. Volgens de Franse president François Hollande zijn er geen overlevenden. Of er zich Belgen onder de slachtoffers bevinden is voorlopig nog onduidelijk.

Het vliegtuig was omstreeks 9.35 uur opgestegen in Barcelona, richting Düsseldorf in Duitsland, waar het om 11.30 moest landen. Een uur later verdween het echter van de radar boven de regio Alpes-de-Haute-Provence, op een hoogte van 6.800 voet (2,07 km). Ondertussen hebben helikopters brokstukken van het toestel gevonden in de buurt van het dorpje Barcelonette, op 2.700 meter hoogte in moeilijk te bereiken gebied. Honderden brandweermannen en een aantal reddingstoestellen zijn onderweg naar de plaats van de crash.

'Abnormale situatie'

Niemand van de 150 inzittenden heeft de crash van de Airbus A320 van Germanwings in de Franse Alpen overleefd. Dat zegt de Franse staatssecretaris van Transport Alain Vidalies. Noch Buitenlandse Zaken, noch GermanWings is momenteel op de hoogte van eventuele Belgen aan boord. 

"Om 10.47 uur werd een noodsignaal geregistreerd van het toestel. Dat signaal toont aan dat het toestel zich op dat moment op een hoogte van 5.000 voet bevond, in een abnormale situatie", luidt het. De crash gebeurde iets na het signaal.

De Franse premier Manuel Valls zegt nog dat momenteel 'alles in het werk gesteld om de families op te vangen'.

GermanWings is een Duitse lowcostmaatschappij en een dochter van Lufthansa.