Eeuwige wandelaar Joao strijkt na vijftien jaar neer in Beringen

Eeuwige wandelaar Joao strijkt na vijftien jaar neer in Beringen

Foto: Raymond Lemmens

Beringen -

Wie de voorbije dagen in de buurt van de Beringse markt kwam, heeft hem ongetwijfeld opgemerkt. Joao Inderfurth bidt en mediteert daar de hele dag, gehuld in wat doeken en wandelend op sandalen. Op sociale media werd hij al grappend de Jezus van Beringen genoemd. “Maar met het christelijke geloof heeft het niets te maken. Ik bid elke dag tot het licht.”

In een vorig leven heette Joao nog gewoon Ruud en was hij actief als kunstenaar. “Ik woonde in Amersfoort, maar werkte zowel in Nederland als België. Vooral in Knokke heb ik veel geschilderd en getekend. Al enkele jaren bekroop mij echter het gevoel dat ik niet in de juiste huid zat. Daarom heb ik op een bepaald moment beslist om het leven op een heel andere manier te omarmen. Ik heb nog maar weinig tijdsbesef, maar dat moet nu ongeveer vijftien jaar geleden geweest zijn.”

Inderfurth liet al zijn familie, vrienden en bezittingen achter in Nederland en besloot het leven voor hem te laten beslissen. In alle eenvoud begon hij rond te wandelen op sandalen en gehuld in wat doeken. “In dit nieuwe leven wil ik mijzelf geen doelen stellen en het leven gewoon tot mij laten komen. Zo zal ik nooit iemand aanspreken of vragen om eten of een lift. Als ik ergens ga zitten, houd ik er ook altijd rekening mee dat sommige mensen misschien schrik hebben van mij. Daarom kies ik altijd een plaats waar je eenvoudig een ommetje kan maken om niet langs mij te moeten passeren.”

Op vlak van eten is Joao afhankelijk van wat de mensen hem toestoppen. In Beringen valt dat volgens hem enorm goed mee. “Ik zou de Limburgers omschrijven als heel vriendelijke mensen, die altijd met hun twee voeten op de grond blijven. Ik ben hier dan ook nog niets tekortgekomen. Veel mensen weten ondertussen waar ik woon en zetten spontaan eten aan mijn huisje. Soms moet ik zelfs eten of geld weigeren, omdat ik gewoon genoeg heb.

Lees meer over deze opmerkelijke man in de weekendeditie van Het Belang van Limburg.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio