© Archief

Nooit geziene bijensterfte bij Limburgse imkers

Nooit eerder hebben de Limburgse imkers zo’n massale bijensterfte gekend als afgelopen winter. “Uit een bevraging van ongeveer zevenhonderd Limburgse imkers blijkt dat tot nu toe 50 à 60% van de honingbijen de wintermaanden niet hebben overleefd”, zegt bioloog dr. Michel Asperges. “Dat is dubbel zoveel als normaal.”

RUST

“De Vlaamse imkers zien hun bijenbestand al jaren achteruit gaan”, bevestigt Hendrik Trappeniers van de Koninklijke Vlaamse Imkersbond. Naast het massale gebruik van pesticides en minder biodiversiteit blijkt de Varroamijt - een parasiet die virussen overbrengt - een van de voornaamste bijenkillers. De voorbije jaren overleefde daardoor zo’n 25% van de bijen de winter niet. “Een hoog percentage, wat echter redelijk stabiel bleef”, zegt doctor Michel Asperges, die als medewerker moleculaire en fysische plantenfysiologie verbonden is aan de UHasselt. “Afgelopen winter was echter ronduit dramatisch. Uit een bevraging van zo’n 700 Limburgse imkers blijkt dat we met een sterftegraad van 50 à 60 procent zitten. Meer dan de helft van de kolonies heeft de winter niet overleefd.”

De vermindering van de bijenpopulatie betekent slecht nieuws voor de landbouw en fruitteelt, die voor de bestuiving van hun gewassen afhankelijk zijn van de insecten. “Boeren zullen dit voorjaar massaal op zoek moeten naar bijen. Op paasmaandag vindt in Houthalen-Helchteren een internationale bijenmarkt plaats. Imkers verhuren er hun kolonies aan landbouwers om zo zeker te zijn van bestuiving.”

Lees meer over de bijensterfte in het Belang Van Limburg.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio