Club Brugge stunt naar eerste Europese kwartfinale in 20 jaar

Print
Club Brugge stunt naar eerste Europese kwartfinale in 20 jaar

Foto: Photo News

Club Brugge speelt voor het eerst in 20 jaar een Europese kwartfinale. De Bruggelingen wonnen na de heenmatch (2-1) van de achtste finale van de Europa League vanavond nu ook de terugmatch met 1-3 van Besiktas. Club kwam in de tweede helft 1-0 achter, maar Tom De Sutter en de ingevallen Boli Bolingoli (2x) bezorgden Club Brugge het Europese delirium in Istanbul. Zondag wacht Anderlecht in de bekerfinale.

De 65.000 dolle Turken toverden uren voor de aftrap het Atatürk stadion in Istanbul om tot een ware heksenketel. Club Brugge was echter niet onder de indruk. Na 4 minuten had Tom De Sutter al de 0-1 aan de voet, maar de spits in vorm geraakte ook in twee tijden niet voorbij doelman Zengin.

Michel Preud’homme had zijn tactisch plannetje goed voor elkaar. Net zoals in de heenmatch koos hij voor een versterkt middenveld met Simons, De fauw en Vormer. Dat trio werkte zich te pletter en liep alle gaten dicht. Enkel wonderkind Gökhan Töre geraakte er met een knappe dribbel één keer doorheen. Maar Mathew Ryan liet zich door het lage schot niet verrassen. Het was de enige moeilijke bal die de Australiër in de hele eerste helft moest pakken. Aan de overkant dreigde De Sutter nog met een kopbal net naast.

De Sutter breekt de ban, invaller Bolingoli maakt het af

Net zoals in de heenmatch slikte Club Brugge echter meteen een tegendoelpunt na de pauze. En net zoals in het Jan Breydelstadion kwam die goal uit de lucht gevallen. Refaelov werkte de bal slecht weg in de voeten van Ramon. Die haalde vanop 30 meter loeihard uit, onhoudbaar in de kruising. Besiktas virtueel naar de kwartfinale en het Atatürk daverde op zijn grondvesten.

Maar kijk, evenzeer zoals zeven dagen geleden toonde Club Brugge zich van zijn meest weerbare kant. De 1-0-achterstand was het sein voor de West-Vlamingen om aanvallend een versnelling hoger te schakelen. Felipe Gedoz was net Davy De fauw komen vervangen toen Timmy Simons met het hoofd plots Tom De Sutter alleen voor doelman Zengin zette. De rijzige aanvaller miste zijn derde grote kans van de match niet: 1-1. Onbegrijpelijk hoe zwak er verdedigd werd bij die gelijkmaker.

Besiktas plots uitgeschakeld en de Turken trokken blind in de aanval. Slecht plan want Club Brugge kreeg een zee van ruimte en die moet je snelle jongens als Gedoz en de ingevallen Boli Bolingoli (voor Izquierdo) niet geven. Het Brugse verdedigende blok hield makkelijk stand, terwijl het aanvallend compartiment vrolijk kon counteren. Even leek Club het na te laten om de match helemaal dood te maken, maar Boli Bolingoli deed het uiteindelijk na 80 minuten toch. De jonge flankaanvaller glipte door de buitenspelval en trapte de 1-2 in het lege doel. 

De ontgoochelde Turkse fans verlieten massaal vroegtijdig het stadion en zagen niet meer hoe Bolingoli er in de blessuretijd nog 1-3 van maakte en Olcay Sahan voor een smerige fout op Oulare rechtstreeks van het veld werd gestuurd.

Unieke Europese reeks voor Club Brugge

Het veel sterker geachte Besiktas klopte in zijn voorbije Europese campagne onder andere Tottenham en Liverpool, maar de achtste finale tegen Club Brugge werd de verrassende eindhalte voor de Turken. Club Brugge voegt een schitterende vijftiende opeenvolgende zege aan zijn unieke Europa League-parcours - niemand doet beter - en mag naar zijn eerste Europese kwartfinale in 20 jaar. In 1995 bleek Chelsea in de Beker der Bekerwinnaars te sterk. Nu zitten er echter geen Engelse ploegen meer in de Europa League (bekijk de mogelijke tegenstanders hier). 

Zondagavond om 18u speelt Club Brugge in het Koning Boudewijnstadion de bekerfinale tegen Anderlecht.

Hoogtepunten

4 ‘ Na een misverstand in de Turkse verdediging kan Tom De Sutter aan de haal. Hij wordt in twee keer gestuit. Hier zat meer in voor de spits van Club.

6’ Brandon Mechele heeft de de handen vol met Demba Ba. Hij schoffelt de spits onderuit aan de rand van de zestien. De Russische scheidsrechter ziet er geen graten in. De verdediger komt hier wel heel goed weg.

11 ‘ Izquierdo twijfelt niet en gaat vol zijn kans vanaf het halve maantje. Doelman Tolga Zengin ziet er niet goed uit maar keert toch de bal.

12 ‘ Töre probeert het vanop afstand maar doelman Ryan is bij de zaak. De Australiër gaat goed plat en voorkomt een hoekschop. Het spel gaat goed op en neer in de beginfase.

24 ‘ Laurens De Bock haalt de achterlijn op zijn linkerflank en zet gepast voor. Tom De Sutter kruipt voor zijn man en knikt de voorzet een metertje naast. Prima actie van de blauw-zwart.

39 ‘ Demba Ba draait zich vrij in een duel met Brandon Mechele. Het schot van de Senegalees gaat een metertje naast. Al bij al houdt Club Brugge de Turken gemakkelijk af.

47 ‘ Linksachter Ramon krijgt de bal voor zijn linkerpoot en haalt dan verschroeiend uit. De bal verdwijnt in de linkerwinkelhaak: 1-0! Wat een doelpunt van Besiktas.

49 ‘ Doelman Tolga Zengin toont geen al al te beste indruk. Hij talmt wel heel lang en bijna werkt Tom De Sutter de gelijkmaker tegen de touwen.

61’ Vanuit het niets komt Club Brugge op gelijke hoogte. Timmy Simons kopt een bal weg en Tom De Sutter is sneller dan Franco en trapt met links onder het lichaam van Zengin binnen: 1-1.

69 ‘ De bal valt voor de rechter van Thomas Meunier. De rechtsachter talmt niet en haalt in één tijd uit. Het leer vliegt een metertje naast. Het wordt stil in het Atatürk stadion.

80 ‘ Boli Bolingoli Mbombo scoort voor Club Brugge. De invaller wordt diep gestuurd en vertrekt randje buitenspel. Hij danst om doelman Zengin heen en knalt de 1-2 in het lege doel. Club op weg naar de kwartfinale: 1-2.

88 ‘ Boli Bolingoli Mbombo lapt er eentje bij. De invaller straft zwak uitverdedigen van Necip Uysal af en krult de 1-3 tegen de netten. Wat een stunt van Club: 1-3.

90 ‘ Olcay Sahan krijgt een directe rode kaart. Besiktas moet met een man minder verder. Olcay Sahan trapt na op Obbi Oulare en mag inrukken. Wat een pijnlijke afgang voor de Turk.

Bekijk de opstellingen en herbeleef hier de wedstrijd fase per fase.