© Photo News

Club Brugge stunt naar eerste Europese kwartfinale in 20 jaar

Club Brugge speelt voor het eerst in 20 jaar een Europese kwartfinale. De Bruggelingen wonnen na de heenmatch (2-1) van de achtste finale van de Europa League vanavond nu ook de terugmatch met 1-3 van Besiktas. Club kwam in de tweede helft 1-0 achter, maar Tom De Sutter en de ingevallen Boli Bolingoli (2x) bezorgden Club Brugge het Europese delirium in Istanbul. Zondag wacht Anderlecht in de bekerfinale.

Maarten Delvaux

De 65.000 dolle Turken toverden uren voor de aftrap het Atatürk stadion in Istanbul om tot een ware heksenketel. Club Brugge was echter niet onder de indruk. Na 4 minuten had Tom De Sutter al de 0-1 aan de voet, maar de spits in vorm geraakte ook in twee tijden niet voorbij doelman Zengin.

Michel Preud’homme had zijn tactisch plannetje goed voor elkaar. Net zoals in de heenmatch koos hij voor een versterkt middenveld met Simons, De fauw en Vormer. Dat trio werkte zich te pletter en liep alle gaten dicht. Enkel wonderkind Gökhan Töre geraakte er met een knappe dribbel één keer doorheen. Maar Mathew Ryan liet zich door het lage schot niet verrassen. Het was de enige moeilijke bal die de Australiër in de hele eerste helft moest pakken. Aan de overkant dreigde De Sutter nog met een kopbal net naast.

De Sutter breekt de ban, invaller Bolingoli maakt het af

Net zoals in de heenmatch slikte Club Brugge echter meteen een tegendoelpunt na de pauze. En net zoals in het Jan Breydelstadion kwam die goal uit de lucht gevallen. Refaelov werkte de bal slecht weg in de voeten van Ramon. Die haalde vanop 30 meter loeihard uit, onhoudbaar in de kruising. Besiktas virtueel naar de kwartfinale en het Atatürk daverde op zijn grondvesten.

Maar kijk, evenzeer zoals zeven dagen geleden toonde Club Brugge zich van zijn meest weerbare kant. De 1-0-achterstand was het sein voor de West-Vlamingen om aanvallend een versnelling hoger te schakelen. Felipe Gedoz was net Davy De fauw komen vervangen toen Timmy Simons met het hoofd plots Tom De Sutter alleen voor doelman Zengin zette. De rijzige aanvaller miste zijn derde grote kans van de match niet: 1-1. Onbegrijpelijk hoe zwak er verdedigd werd bij die gelijkmaker.

Besiktas plots uitgeschakeld en de Turken trokken blind in de aanval. Slecht plan want Club Brugge kreeg een zee van ruimte en die moet je snelle jongens als Gedoz en de ingevallen Boli Bolingoli (voor Izquierdo) niet geven. Het Brugse verdedigende blok hield makkelijk stand, terwijl het aanvallend compartiment vrolijk kon counteren. Even leek Club het na te laten om de match helemaal dood te maken, maar Boli Bolingoli deed het uiteindelijk na 80 minuten toch. De jonge flankaanvaller glipte door de buitenspelval en trapte de 1-2 in het lege doel.

De ontgoochelde Turkse fans verlieten massaal vroegtijdig het stadion en zagen niet meer hoe Bolingoli er in de blessuretijd nog 1-3 van maakte en Olcay Sahan voor een smerige fout op Oulare rechtstreeks van het veld werd gestuurd.

Unieke Europese reeks voor Club Brugge

Het veel sterker geachte Besiktas klopte in zijn voorbije Europese campagne onder andere Tottenham en Liverpool, maar de achtste finale tegen Club Brugge werd de verrassende eindhalte voor de Turken. Club Brugge voegt een schitterende vijftiende opeenvolgende zege aan zijn unieke Europa League-parcours - niemand doet beter - en mag naar zijn eerste Europese kwartfinale in 20 jaar. In 1995 bleek Chelsea in de Beker der Bekerwinnaars te sterk. Nu zitten er echter geen Engelse ploegen meer in de Europa League (bekijk de mogelijke tegenstanders hier).

Zondagavond om 18u speelt Club Brugge in het Koning Boudewijnstadion de bekerfinale tegen Anderlecht.

Hoogtepunten

4 ‘ Na een misverstand in de Turkse verdediging kan Tom De Sutter aan de haal. Hij wordt in twee keer gestuit. Hier zat meer in voor de spits van Club.

6’ Brandon Mechele heeft de de handen vol met Demba Ba. Hij schoffelt de spits onderuit aan de rand van de zestien. De Russische scheidsrechter ziet er geen graten in. De verdediger komt hier wel heel goed weg.

11 ‘ Izquierdo twijfelt niet en gaat vol zijn kans vanaf het halve maantje. Doelman Tolga Zengin ziet er niet goed uit maar keert toch de bal.

12 ‘ Töre probeert het vanop afstand maar doelman Ryan is bij de zaak. De Australiër gaat goed plat en voorkomt een hoekschop. Het spel gaat goed op en neer in de beginfase.

24 ‘ Laurens De Bock haalt de achterlijn op zijn linkerflank en zet gepast voor. Tom De Sutter kruipt voor zijn man en knikt de voorzet een metertje naast. Prima actie van de blauw-zwart.

39 ‘ Demba Ba draait zich vrij in een duel met Brandon Mechele. Het schot van de Senegalees gaat een metertje naast. Al bij al houdt Club Brugge de Turken gemakkelijk af.

47 ‘ Linksachter Ramon krijgt de bal voor zijn linkerpoot en haalt dan verschroeiend uit. De bal verdwijnt in de linkerwinkelhaak: 1-0! Wat een doelpunt van Besiktas.

49 ‘ Doelman Tolga Zengin toont geen al al te beste indruk. Hij talmt wel heel lang en bijna werkt Tom De Sutter de gelijkmaker tegen de touwen.

61’ Vanuit het niets komt Club Brugge op gelijke hoogte. Timmy Simons kopt een bal weg en Tom De Sutter is sneller dan Franco en trapt met links onder het lichaam van Zengin binnen: 1-1.

69 ‘ De bal valt voor de rechter van Thomas Meunier. De rechtsachter talmt niet en haalt in één tijd uit. Het leer vliegt een metertje naast. Het wordt stil in het Atatürk stadion.

80 ‘ Boli Bolingoli Mbombo scoort voor Club Brugge. De invaller wordt diep gestuurd en vertrekt randje buitenspel. Hij danst om doelman Zengin heen en knalt de 1-2 in het lege doel. Club op weg naar de kwartfinale: 1-2.

88 ‘ Boli Bolingoli Mbombo lapt er eentje bij. De invaller straft zwak uitverdedigen van Necip Uysal af en krult de 1-3 tegen de netten. Wat een stunt van Club: 1-3.

90 ‘ Olcay Sahan krijgt een directe rode kaart. Besiktas moet met een man minder verder. Olcay Sahan trapt na op Obbi Oulare en mag inrukken. Wat een pijnlijke afgang voor de Turk.

Bekijk de opstellingen en herbeleef hier de wedstrijd fase per fase.

Club Brugge breekt Belgisch record en staat nu 16e in Europa

© Reuters

Club Brugge dwong niet alleen de kwalificatie af, het boekte ook een Belgisch record. Club is nu immers al vijftien opeenvolgende Europese wedstrijden ongeslagen. Daarmee doet het beter dan RWDM, dat in de jaren 70 op veertien duels zonder nederlaag afklokte, en KV Mechelen, dat eind jaren 80 ook op veertien stuks bleef steken.

Er kwam destijds een einde aan de reeks van Malinwa na een 1-0-nederlaag tegen PSV in de terugmatch van de Europese Supercup. In doel stond toen niemand minder dan Michel Preud’homme, die 26 jaar later dus eindelijk toch alleen recordhouder wordt. Samen met heel blauw-zwart natuurlijk.

Club Brugge is het enige team in de Europa League dat dit seizoen nog geen enkele match verloor. Dat legt de West-Vlamingen geen windeieren wat de UEFA coëfficient betreft. Die bedraagt momenteel al 19.880. Met die coëfficient staan de West-Vlamingen op de 16de plaats in Europa. Het doet daarmee onder andere beter dan onder andere Manchester City, Wolfsburg, Zenit, Liverpool, Ajax, Inter, AS Roma,... De gemiddelde UEFA coëfficient van de afgelopen vijf seizoenen bepaalt in welke pot een club belandt tijdens de loting voor de Champions of Europa League volgend seizoen. Club Brugge zal dus de komende vijf seizoenen nog flink kunnen profiteren van deze sterke Europese campagne.

Top 20 - Team - Land - Competitie - Gespeelde wedstrijden - Punten - Coëfficiënt:

Zo intens was het Brugse feestje na de match

© BELGA

© AFP

© EPA

© BELGA

© AFP

© AFP

© BELGA

© AFP

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© Photo News

© Photo News

© Photo News

© REUTERS

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© EPA

© BELGA

© Photo News

© BELGA

© BELGA

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De Europese stunt van Club Brugge op het veld van Besiktas zorgde voor ongeziene vreugdetaferelen bij de Brugse spelers. Na het laatste fluitsignaal bouwden de voetballers op de atletiekpiste van het Atatürk-stadion een leuk feestje met de blauw-zwarte aanhang.

Dit zijn de mogelijke tegenstanders van Club Brugge in de kwartfinale

© PN

Donderdag werden de laatste terugwedstrijden van de achtste finales in de Europa League gespeeld. Acht ploegen gaan vrijdag in Nyon in de trommel voor de kwartfinales: twee Italiaanse, twee Oekraïense, één Belgische, één Spaanse, één Duitse, één Russische. De kwartfinales vinden plaats op 16 en 23 april.

Volg hier de loting vrijdag vanaf 13u LIVE!

Dit zijn de mogelijke tegenstanders van Club Brugge:

  • Napoli (ITA)
  • Fiorentina (ITA)
  • Dynamo Kiev (OEK)
  • Dnipro (OEK)
  • Wolfsburg (DUI)
  • Zenit Sint-Petersburg (RUS)
  • Sevilla (SPA)

Club Brugge in een Europese kwartfinale: zo ging het 20 jaar geleden

© rr

Het is van 1995 dat Club Brugge het nog eens tot een kwartfinale in een Europese beker schopte. Exact 20 jaar geleden in de ter ziele gegaane Europabeker voor bekerwinnaars. Club Brugge verloor toen de dubbele confrontatie met het Engelse Chelsea. Club Brugge won de heenmatch met 1-0 dankzij een doelpunt van Gert Verheyen, maar verloor de terugmatch met 0-2.

Heenmatch: 20 februari 1995

Club Brugge - Chelsea: 1-0 (Doelpunt: Gert Verheyen)

Club Brugge: Dany Verlinden, Pascal Renier, Dirk Medved, Vital Borkelmans, Sven Vermant, Franky van der Elst (81: Tjörven de Brul), Lorenzo Staelens, Gert Verheyen, Paul Okon, René Eijkelkamp, Yves BuelinckxTrainer: Hugo BroosChelsea: Kevin Hitchcock, Steve Clarke, Scott Minto, Erland Johnsen, Frank Sinclair, Dennis Wise (85': David Rocastle), Nigel Spackman, Gavin Peacock, Eddie Newton, John Spencer, Paul FurlongTrainer: Glenn Hoddle

Terugmatch: 14 maart 1995

Chelsea - Club Brugge: 2-0 (Doelpunten: Mark Stein, Paul Furlong)

Chelsea: Kevin Hitchcock, Steve Clarke, Scott Minto (55': Gareth Hall), Erland Johnsen, Frank Sinclair, David Rocastle (74': David Lee), Nigel Spackman, Gavin Peacock, Craig Burley, Mark Stein, Paul FurlongTrainer: Glenn Hoddle

Club Brugge: Dany Verlinden (81': Jürgen Belpaire), Pascal Renier, Dirk Medved (74': Sven Vermant), Vital Borkelmans, Tjörven De Brul, Franky van der Elst, Lorenzo Staelens, Gert Verheyen, Paul Okon, René Eijkelkamp, Yves Buelinckx (46': Stephan Van der Heyden)Trainer: Hugo Broos

Van Vertonghen tot Hazard: iedereen blij voor Club Brugge

© PN

De hashtag #BesClu was donderdagavond flink 'trending' op Twitter. Na de stuntzege van Club Brugge bij Besiktas werd het sociale netwerkplatform met felicitaties aan het adres van de Club-spelers. Onder meer Rode Duivels Jan Vertonghen, Thorgan Hazard en Jordan Lukaku namen hun spreekwoordelijke petje af voor de prestaties van blauw-zwart.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De mooiste foto’s uit Besiktas - Club Brugge

© BELGA

© EPA

© BELGA

© AFP

© EPA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© Photo News

© BELGA

© BELGA

© EPA

© BELGA

© Photo News

© BELGA

© Photo News

© BELGA

© BELGA

© Photo News

© Photo News

© Photo News

© BELGA

© Photo News

© BELGA

© REUTERS

© BELGA

© Photo News

© Photo News

© EPA

© BELGA

© BELGA

© Photo News

© BELGA

© BELGA

© REUTERS

© AFP

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© REUTERS

© BELGA

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Club Brugge blijft Europees ongeslagen en heeft zich bij de beste acht teams geplaatst in de Europa League. Na een 2-1 thuiszege in de heenmatch, werd de hel van Besiktas doorstaan met glans. Blauwzwart verschalkte het Turkse topteam met 1-3. Bij de rust stond de 0-0 nog op het bord in Istanboel. Ramon Motta bezorgde Besiktas in de 48e minuut een 1-0 voorsprong. In de 61e minuut bracht Tom De Sutter de Bruggelingen langszij. Boli Bolingoli-Mbombo maakte de klus met goals in de 80e en 90e minuut af. Besiktas beëindigde de wedstrijd nog met tien. Olcay Sahan pakte in blessuretijd rood.

Mannaert hoopt al op halve finale, Preud'homme op Italië

© PHOTONEWS

Delegatieleider en algemeen directeur Vincent Mannaert stond na afloop van Besiktas - Club Brugge te glunderen van trots. ‘Ik moet met mijn ogen knipperen om te zien of dit echt is. We pakten de match vast, namen het heft in handen en gingen op en over Besiktas.’

Dat de kwartfinale in volle Play-off 1 valt, is vervelend, maar daar wou Mannaert gisteren niet te veel aan denken. ‘Kijk, we zitten bij de laatste acht. We moeten nu gewoon de ambitie hebben om iets te tonen. Er zijn nog een aantal clubs waar we niet kansloos tegen zijn. Als we de kans hebben op een Europese halve finale, dan moeten we daar vol voor gaan, zonder na te denken. We zetten een parcours neer waar heel Europa naar staat te kijken. We winnen elf matchen, spelen er drie gelijk. En nu scoren we weer driemaal op verplaatsing. We blijven met de voetjes op de grond, maar ­mogen ambitie ­hebben.’

Preud'homme: 'We kunnen gerust weer naar Italië gaan'

Michel Preud’homme begon de persconferentie na afloop met een heel brede glimlach. ‘Dit is heel belangrijk voor de Club en voor het Belgische voetbal’, zei Club Brugge-trainer Michel Preud’homme met een brede glimlach. ‘Wij zijn aan een fantastische reeks bezig. We hebben een record. Dit was onze veertiende wedstrijd in deze campagne zonder nederlaag. Op de wedstrijd in Torino na hebben we alles op verplaatsing gewonnen. Waarom het zo goed gaat? We kunnen ons spel omgooien. Beginnen op een bepaalde manier en tijdens de wedstrijd switchen we. Dat maakte vandaag misschien wel het verschil.’

Preud’homme bekeek de tegenstanders en sprak zijn hoop uit voor de kwartfinales. ‘Wat mij betreft kunnen we gerust weer naar Italië gaan, tegen Fiorentina of Napels. Maar alle teams die we nu gaan tegenkomen, zijn grote teams. Maar Besiktas was dat ook al.’ Wat dit betekent voor de bekerfinale, daarover bleef Preud’homme op de vlakte. ‘We zullen moeten herstellen van deze match. Dit heeft veel krachten gekost. We gaan ons best doen, dat staat vast. Ik wacht tot morgen om te kijken hoe het met de fitheid van de spelers is. Zaterdagavond kies ik mijn team.’