Eindelijk duidelijkheid over omstreden middelvinger van Varoufakis

Print

In Duitsland weten ze het niet zo goed meer. Heeft de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis onze oosterburen nu al dan niet - vijf jaar geleden - het vingertje gegeven? Nee, gaf woensdagavond Jan Böhmermann, gastheer van het satirische programma Neo Magazin Royal, ruiterlijk toe.

Het was een getrukeerde video. Jawel, stelde later Böhmermanns broodheer, de ZDF., er aan toevoegend dat het programma 'satirisch' bedoeld is, maar dat de beelden wel 'authentiek' zijn. De kwestie leeft in Duitsland onder de naam Der Stinkefinger, de middelvinger die het Engelse vierletterwoord plastisch uitdrukt, of ook ‘V wie Varoufakis’ (de V van Varoufakis).

Varoufakis zelf zei tegen de Duitse tv dat hij nog nooit iemand het vingertje heeft gegeven. Aan het tijdschrift Der Spiegel zei hij maandag reeds dat de inmiddels beruchte video nep is. Hij zou het vingertje hebben getoond tijdens een lezing in 2010 in Kroatie, waar hij betoogde dat Griekenland zich failliet had moeten laten verklaren in plaats van het Europese hulppakket-met-stringente-voorwaarden te aanvaarden. Op dat moment was Varoufakis nog 'gewoon' een docent, geen politicus.

Varoufakis, van de linkse Griekse partij Syriza, is in Europese middens een persona non grata geworden door dwars te liggen bij het overleg over terugbetaling van de Griekse schulden. In Duitsland, dat in de kwestie een wel erg rigide en 'principieel' standpunt opneemt, is Varoufakis nog wat meer ongeliefd omdat hij het aandurft over herstelbetalingen te praten die Duitsland Griekenland zou moeten betalen wegens de nazi-barbarij in Hellas tijdens de tweede wereldoorlog. De middelvingeraffaire wordt door sommigen als een poging tot karaktermoord beschouwd.