© REUTERS

Grootschalige diamantfraude met 103 beklaagden wordt vanaf 20 oktober behandeld

De correctionele rechtbank van Antwerpen trekt zestien zittingen uit om het grote fraudedossier, met 103 beklaagden, rond de internationale diamanttransporteur Monstrey Worldwide Services te behandelen. Op 20 oktober gaat de zaak van start en als alles goed verloopt, wordt ze op 17 november in beraad genomen voor uitspraak.

Monstrey zou vier fraudecircuits op poten hebben gezet waarlangs diamantairs hun kostbare steentjes konden versluizen zonder daarop belastingen te moeten betalen. Tussen 2000 en 2005 zou er zou zo voor minstens een half miljard euro gefraudeerd zijn.

Naast de organisatoren van de vermeende fraude staan ook de gebruikers van het systeem terecht. Liefst 103 beklaagden worden vervolgd voor schriftvervalsing, gebruik van valse stukken, fiscale fraude, witwassen en criminele organisatie. Onder de beklaagden bevinden zich grote kleppers uit de diamantwereld, zoals de firma Rosy Blue en haar topman baron Dilip Mehta.

Van de beklaagden was er donderdag niemand in persoon aanwezig. Er waren wel 23 advocaten present om de pleitdata te bepalen. Aangezien de verdediging naar schatting 67 uur zal pleiten, worden er zestien zittingen voor de behandeling van de zaak uitgetrokken: vanaf 20 oktober - telkens van dinsdag tot vrijdag - tot 17 november.