Zwitserse skiërs Gisin en Défago beëindigen profcarrière

Print
Zwitserse skiërs Gisin en Défago beëindigen profcarrière

Foto: EPA

De olympische skikampioene in de afdaling Dominique Gisin zet een punt achter haar carrière. Dat meldde de 29-jarige Zwitserse donderdag in het Franse Meribel, waar de Wereldbekerfinales plaatsvinden. Ook haar mannelijke landgenoot Didier Défago zegt het skiën vaarwel.

‘In de zomer en herfst overwoog ik al om te stoppen,’ verklaart Dominique Gisin. ‘Het wordt alsmaar moeilijker om me te motiveren voor de conditietrainingen. Ik stelde me de vraag wat ik in de toekomst anders zou kunnen doen, maar ik vond geen antwoord.’

De Zwitserse won in haar carrière drie wereldbekermanches en werd in 2011 vierde in de Wereldbeker. Vorig jaar veroverde ze goud op de Olympische Winterspelen. In het Russische Sochi was ze precies even snel als de Sloveense Tina Maze, zodat de titel gedeeld werd. Nu Gisin haar skilatten aan de haak hangt, wil ze haar studies in de fysica afmaken en piloot worden.

Ook de 37-jarige Zwitser Didier Défago stopt officieel. Hij was in 2010 op de Olympische Spelen in Vancouver de snelste in de afdaling. Défago had eerder al aangekondigd dat dit seizoen zijn laatste zou zijn. In zijn laatste wereldbekerwedstrijd in Meribel werd hij tweede in de afdaling. Gisin moest er in een super-G vrede nemen met een twaalfde plaats.