Regering op zoek naar 1,2 miljard euro

Print
Regering op zoek naar 1,2 miljard euro

Foto: Photo News

De regering moet op zoek naar 1,2 miljard euro om de begroting op koers te houden. Zo blijkt uit het rapport van het monitoringcomité, een groep topambtenaren.

De regering had afgesproken om de begroting dit jaar structureel met 0,725 procent van het bruto binnenlands product te verbeteren.

Het rapport van het monitoringcomité zal de volgende dagen uitgeplozen worden door drie werkgroepen binnen de regering. Een die zich buigt over de sociale zekerheid, een voor de fiscale inkomsten en een voor de primaire uitgaven. Meestal nadat die werkgroepen met een kam door het rapport zijn gegaan, gaat het te zoeken bedrag nog omlaag.

In regeringskringen is nu valt nu al te horen dat Europa eigenlijk slechts een structurele verbetering van 0,6 procent vraagt, waardoor in de 1,2 miljard eigenlijk al een buffer van 500 miljoen euro zit. De vraag is of de regering die buffer gaat willen behouden of al gaat opsouperen.

Deze week had begrotingsminister Hervé Jamar (MR) nog gezegd dat het gat in de begroting om en bij de 1,1 miljard euro zou bedragen. Andere schattingen gingen uit van een tekort van 1 tot 1,5 miljard euro. Dat het uiteindelijk 1,2 miljard euro is geworden, ligt dus in de lijn der verwachtingen.