Indexsprong krijgt ‘urgente behandeling’

Print
Indexsprong krijgt ‘urgente behandeling’

Foto: BELGA

De meerderheidspartijen hebben de hoogdringende behandeling goedgekeurd van de tweede lezing van het wetsontwerp dat de indexsprong regelt. De tekst werd dinsdag na een marathonzitting om 5 uur ’s ochtends een eerste keer in commissie gestemd. Nu volgt snel een tweede lezing.

Als gevolg van de hoogdringendheid zal het wetsontwerp een tweede keer binnen vijf dagen de revue passeren. Normaal gaan daar minstens tien dagen over.

De regering wil dat de wet in werking treedt op 29 maart. Zo wordt vermeden dat de spilindex in sommige sectoren wordt overschreden in april, zoals in de textiel en de distributie. Of dat sommige werknemers dit jaar wel een geïndexeerd loon krijgen en andere niet.

Oppositie wil advies

De oppositie vond het niet kunnen dat de regering opnieuw de snelle verwijzing van de wettekst vroeg. De groenen vonden dat eerst een advies van de Nationale Arbeidsraad zou moeten worden gevraagd, terwijl Karin Temmerman (SP.A) hekelde dat de meerderheid de discussie over de tax shift op de lange baan schuift, maar de indexsprong snel door het parlement wil jagen.

Vanop de meerderheidsbanken herinnerde commissievoorzitter Vincent Van Quickenborne (Open VLD) eraan dat de regering tijdens de bespreking dinsdag heeft uitgelegd waarom het zo snel moet gaan. Ze wil dat de indexsprong eind maart ingaat om te vermijden dat de lonen in bepaalde sectoren in april met twee procent zouden stijgen. Het gaat om sectoren als textiel en distributie, met in totaal ongeveer 200.000 werknemers.