Het is beslist: winter-WK in 2022, finale op 18 december

Print
Het is beslist: winter-WK in 2022, finale op 18 december

Foto: AP

De FIFA heeft vandaag op een meeting van het Uitvoerend Comité goedgekeurd dat het WK 2022, dat toegewezen werd aan Qatar, in de winter gespeeld zal worden. De finale zal gespeeld worden op 18 december. Aangezien het in de zomer tot 50 graden kan worden in Qatar, bleek een WK in juni en juli immers niet haalbaar.

De organisatie van het WK 2022 werd op 2 december 2010 aan Qatar toegewezen. Dat zorgde meteen voor discussie over de speeldata. Sinds de eerste editie van het WK in 1930 werd de Wereldbeker steeds in de Europese zomer georganiseerd, maar in Qatar kunnen de temperaturen dan tot 50 graden Celcius oplopen. Donderdag werd dan eindelijk de knoop doorgehakt. Andere opties waren een WK in januari-februari of mei. Volgens De Gregorio baseerden de 23 leden van het Uitvoerend Comité zich bij hun beslissing op de bevindingen van een werkgroep van de FIFA.

Startdatum van het WK zou maandag 21 november kunnen worden, maar helemaal vast ligt dat nog niet. Volgens De Gregorio zal de startdatum pas na samenspraak met de nationale federaties bepaald worden. De 28 dagen die nu vooropgesteld worden, kunnen er ook nog 29 of 30 worden. 'We zullen met alle betrokken partijen moeten gaan praten, vooral ook over de internationale speelkalender', besefte de woordvoerder van de FIFA. 'Maar we zijn blij dat er nu een besluit is genomen en dat we concrete plannen kunnen gaan maken en uitvoeren.'

Door het winter-WK zullen de nationale federaties de kalenders voor hun competities moeten aanpassen. Verscheidene federaties hebben daarbij hun bedenkingen. Ze vrezen niet alleen financieel schade te zullen lijden, maar zien ook een normaal competitieverloop bemoeilijkt. De belangenvereniging van Europese clubs (ECA), waarbij meer dan 200 clubs zijn aangesloten, eiste alvast een forse financiële compensatie van de FIFA. Die ging daar vooralsnog niet op in. 'Er komt geen financiële compensatie. Ze hebben nog zeven jaar de tijd om zich te organiseren', liet secriataris-generaal Jérôme Valcke vorige maand optekenen.

Ook met de Europese bekers zal geschoven moeten worden. UEFA-voorzitter Michel Platini was daarom voorstander van een finale op 23 december, zodat Champions League en Europa League in oktober wat langer zouden kunnen doorgaan. De Premier League is wel min of meer tevreden met 18 december. Zo zou iedereen tijdig terug kunnen zijn voor 'Boxing Day'. In Engeland wordt er traditioneel gevoetbald op tweede kerstdag. Toch maakt Premier League-CEO Richard Scudamore zich nog zorgen 'over de integriteit van de competitie'. 'Een kampioenschap zes of zeven weken onderbreken is ver van ideaal.'
FIFA-voorzitter Sepp Blatter sprak eerder zijn voorkeur al uit voor een WK-finale op 18 december. 'Dan is iedereen voor de kerst weer thuis', luidde zijn redenering. 'Na 18 december heeft iedereen nog de tijd om zijn kerstaankopen te doen', besloot De Gregorio. .