Premier Michel ‘kwaad’ op Frankrijk en Duitsland

Print
Premier Michel ‘kwaad’ op Frankrijk en Duitsland

Foto: BELGA

‘Ik ben kwaad. Dit is een slechte methode’, zegt premier Charles Michel over het aparte onderonsje over Griekenland dat de leiders van de grootste eurolanden en de Europese instellingen donderdagavond houden in de marge van de Europese top. 'Ik heb geen mandaat gegeven aan Frankrijk en Duitsland om in mijn naam te onderhandelen. Dit is niet aanvaardbaar', verklaarde de Belgische premier bij zijn aankomst op de Europese top.

De eerste minister neemt het niet dat het beraad over de Griekse financiële problemen in besloten kring wordt gehouden en andere eurolanden aan de zijlijn blijven. Hij wees erop dat ook België voor zeven miljard euro is blootgesteld aan Griekenland. 'Er is een sterke solidariteit, maar dat betekent ook dat landen die betrokken zijn rond de tafel moeten kunnen zitten.'

Michel kondigde aan dat hij zijn ongenoegen kenbaar zou maken bij voorzitter Donald Tusk. Schrik dat er beslissingen achter zijn rug worden genomen, heeft de Belgische premier evenwel niet. 'Ze kunnen babbelen, maar er is geen mandaat van België en de andere eurolanden om iets te aanvaarden zonder dat we actief in de discussie zitten.'

Enkele uren voordien had Tusk zijn beslissing al verdedigd. Volgens hem zijn informele consultaties op dit moment de beste optie. 'Mijn intuïtie zegt me dat een discussie op het niveau van de Europese Raad een beetje te heet zou kunnen zijn', stelde Tusk, die een 'politieke confrontatie' over de Griekse problemen wil vermijden. De opvolger van Herman Van Rompuy verzekerde wel dat er donderdagavond geen beslissingen worden genomen. 'Dit is niet de laatste kans voor Griekenland'.

De Griekse regering staat voor een aantal belangrijke schuldaflossingen en heeft dringend geld nodig. Het lopende steunprogramma stelt nog 7,2 miljard euro in het vooruitzicht, maar de kredietverleners willen pas over de brug komen wanneer de linkse regering in Athene uitvoering geeft aan het akkoord dat ze op 20 februari met de andere eurolanden heeft gesloten en de afgesproken hervormingen op de rails zet.

Op aandringen van premier Alexis Tsipras wordt de situatie nu op het hoogste politieke niveau besproken. In plaats van topoverleg onder de regeringsleiders van de eurolanden opteerde Tusk voor discreet overleg met een beperkt aantal sleutelspelers: de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Francois Hollande, Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, ECB-voorzitter Mario Draghi en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem.

Andere regeringsleiders van kleinere eurolanden leken minder misnoegd. Rutte maakte er voor de camera’s 'niet zo’n punt' van. 'In de marge van dit soort toppen zijn er heel veel vergaderingen. Het belangrijkste is dat steeds dezelfde boodschap wordt gegeven.' Ook zijn Finse ambtgenoot Alexander Stubb ziet 'geen probleem'. 'Duitsland en Frankrijk zijn zeer belangrijk voor ons in de eurozone', aldus Stubb, die 'vertrouwen' heeft in de twee grote eurolanden. De Luxemburger Xavier Bettel liet wel optekenen dat hij graag had aangeschoven.

Merkel relativeerde donderdagochtend in het Duitse parlement al de draagwijdte van het onderonsje. 'Het is absoluut duidelijk dat niemand vanavond een doorbraak kan verwachten', zei de bondskanselier. Merkel beklemtoonde nogmaals dat Griekenland eerst vooruitgang moet boeken bij de uitvoering van de afgesproken hervormingen. Eenzelfde boodschap gaf ook Hollande mee. 'We gaan herinneren aan het respect voor de engagementen.'