© AP

Rechtbank verklaart Parma failliet

De Italiaanse eersteklasser Parma FC is donderdag door de rechtbank van Parma failliet verklaard. Dat meldde Osvaldo Riccobene, één van de vertegenwoordigers van de Serie A-club.

‘De schuldeisers en de aanklager hebben het faillissement gevraagd’, aldus Riccobene. Voorzitter Giampiero Manenti, die woensdag aangehouden werd op verdenking van witwaspraktijken, en de andere clubvertegenwoordigers verzetten zich niet tegen het faillissement.

De rode lantaarn in de Serie A, die een schuldenlast van ongeveer 200 miljoen euro torst, betaalt zijn spelers en andere werknemers al zeven maanden niet meer. Op basis van de uitspraak van de rechtbank kan een bewindvoerder aangesteld worden. Verder is het nog mogelijk dat de club het seizoen uitdoet.

Volgens Riccobene is het niet te voorzien wat er nu volgt. ‘De rechter heeft niets laten doorschemeren’, stelde hij. ‘Ik hoop dat we zo spoedig mogelijk een antwoord krijgen. Het bestuur zal nu samenzitten met de spelers, die zondag op de 28e speeldag in de Serie A normaal gezien nog zullen aantreden tegen Torino. Maar dat is mijn veronderstelling’, besloot Riccobene.

De Italiaanse Voetballiga (Lega) kondigde op 6 maart aan 5 miljoen euro te zullen lenen aan Parma, zodat de in zwaar weer verkerende club het seizoen zou uitdoen. Parma diende dit seizoen al twee Serie A-wedstrijden (tegen Udinese en Genua) uit te stellen wegens onvoldoende financiële middelen. Verder werd de club al drie punten in mindering gebracht wegens een achterstand in het betalen van lonen en belastingen.

Parma FC, dat vorig seizoen zijn honderdjarig bestaan vierde, won in de jaren negentig drie Europabekers, waaronder de Europacup II in 1993 tegen Antwerp. Destijds lag toenmalig Rode Duivel Georges Grün onder contract bij de club. Tien jaar geleden ging Parma al eens failliet na de ondergang van zuivelgigant Parmalat.