Crevits praat eind maart opnieuw met Moslimexecutieve over imamopleiding

Print
Crevits praat eind maart opnieuw met Moslimexecutieve over imamopleiding

Foto: Photo News

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zit eind deze maand opnieuw samen met de Moslimexecutieve over de noodzaak van een kwaliteitsvolle imamopleiding. Dat heeft ze donderdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Jean-Jacques De Gucht (Open VLD). De Gucht ziet in zo’n opleiding een van de basisvereisten om radicalisering te bestrijden.

Er wordt in Vlaanderen al lang gediscussieerd over het nut en de noodzaak van een imamopleiding. In haar beleidsnota beloofde Vlaams minister Hilde Crevits 'aan te dringen bij de vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap op een kwalitatieve opleiding voor imams in Vlaanderen'.

Open VLD’er De Gucht hamert op het belang van zo’n opleiding. 'Imams zijn sleutelfiguren bij het creëren van een Europese islam, ingebed in onze seculiere samenleving. Maar om daartoe te komen moeten we komaf maken met de zogenaamde pendelimams en werk maken van goed opgeleide imams die met beide voeten in onze samenleving staan', aldus De Gucht.

Minister Crevits liet donderdag in de commissie verstaan dat ze al heeft samengezeten met de Moslimexecutieve. Eind deze maand volgt verder overleg.

De Gucht vindt ook dat de Vlaamse universiteiten best betrokken worden bij het vormgeven van de opleidingen, een overtuiging die gedeeld wordt door de minister.