IS eist aanslag in Tunesië op

Print

De jihadistische terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de bloedige aanslag op het Bardomuseum in de Tunesische hoofdstad Tunis opgeëist in een audioboodschap. Dat meldt de Britse nieuwssite BBC.

In het audiofragment bekent IS dat de aanslag werd uitgevoerd door ‘twee ridders van het kalifaat’, Yassine Abidi en Hatem Khachnaoui. De audioverklaring werd gepubliceerd op Twitteraccounts waarvan geweten is dat ze propagandamachines van IS zijn. Volgens SITE, een organisatie die websites van IS in de gaten houdt, zegt IS dat dit slechts de eerste aanslag is van een hele golf aanslagen die nog zullen volgen.

Bij de aanslag op het Bardomuseum zijn twintig mensen om het leven gekomen, waaronder een Belgische vrouw. Veertig andere mensen raakten gewond. Het was de zwaarste terreuraanslag in Tunesië sinds het begin van de Arabische Lente meer dan vier jaar geleden.

De twee terroristen die woensdag gedood werden bij de aanslag, waren ‘wellicht’ Tunesiërs. Dat hebben premier Habib Essid en de woordvoerder van het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken gezegd. Meer bijzonderheden over de twee behalve hun naam - Yassine Abidi en Hatem Khachnaoui - werden niet vrijgegeven. Donderdag raakte bekend dat de politie negen mensen heeft opgepakt die ervan verdacht worden in relatie te staan met de twee daders.

Tunesiërs vormen naar schatting de grootste groep onder de buitenlandse strijders bij de conflicten in Syrië en Irak. Zo’n 1.500 tot 3.000 Tunesiërs zouden zich daar bij extremistische groeperingen als Islamitische Staat hebben aangesloten.