Fit & Gezond

Kinderen zijn vaker bijziend door te weinig daglicht

Kinderen zijn vaker bijziend door te weinig daglicht

Foto: Amber Beckers

Kleine kinderen worden steeds vaker bijziend en het begint ook op steeds vroegere leeftijd. Dat komt volgens Kathryn Rose van de Universiteit van Sydney omdat kinderen te weinig buiten spelen.

‘Het maakt niet zoveel uit wat ze buiten doen, als ze maar dagelijks zo’n twee tot drie uur daglicht krijgen. Het risico op bijziendheid zou daardoor al de helft minder zijn’, zegt de Australische wetenschapper. Uit recent onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Nature, bleek ook dat kinderen uit Singapore vaker bijziend zijn dan Chinese kinderen. Dat zou verband houden met het feit dat Chinese kinderen 13 uur per week buiten zijn, terwijl dat in Singapore maar drie uur is.

Professor Peter Stalmans van het UZ Leuven bevestigt dat steeds meer mensen, kinderen ook, met een dergelijke oogafwijking geconfronteerd worden. ‘Naar schatting 4 op 10 Belgen heeft last van myopie. Onderzoek heeft inderdaad uitgewezen dat licht een belangrijke factor kan zijn. Wellicht heeft het te maken met de invloed op het hormonaal systeem. De hoeveelheid dopamine die in onze hersenen wordt afgescheiden, is afhankelijk van de blootstelling aan licht. Hoe meer daglicht, hoe meer dopamine vrijkomt. En dat zou misschien een invloed kunnen hebben op ons zicht’, zegt professor Peter Stalmans van UZ Leuven.

Volgens professor Rose van de universiteit van Sydney heeft bijziendheid niets met ras of ethniciteit te maken, zoals men vroeger dacht, maar alles met de levensstijl. ‘Wie er aanleg voor heeft, kan de kans verkleinen door voldoende daglicht op te nemen’, klinkt het.

‘Bijziendheid wordt veroorzaakt door een afwijkende oogbouw: de oogbol van bijzienden groeit in de lengte, en daardoor valt het brandpunt van de lichtstralen die in het oog schijnen vóór het netvlies, in plaats van erop. Dat resulteert in een onscherp beeld in de verte. Met een bril, lenzen of een laseringreep kan het brandpunt worden verlegd zodat bijzienden wel scherp kunnen zien in de verte. Maar hun oog blijft altijd langer dan normaal, waardoor makkelijker slijtage aan het netvlies kan optreden, of zelfs het netvlies kan loslaten. Deze complicaties, die het vaakst voorkomen bij bijzienden met een hoge dioptrie, kunnen in uiterste gevallen leiden tot blindheid’, zegt professor Stalmans.

(tg)

Niet te missen