KAART. Zo veel kans maakt u om zonsverduistering te zien

Print

Vandaag om 9.28u schuift de maan voor de zon en beleven we voor het eerst in 16 jaar een eclips. Om 10.34 uur is de eclips maximaal: 84,3 procent van de zonnediameter gaat dan schuil achter de maan. De eclips eindigt om 11.44 uur. Maar hoe groot is de kans dat u iets van het natuurspektakel zal zien.

Er is tijdens de nacht van donderdag op vrijdag vanuit het noordoosten geleidelijk drogere lucht aangevoerd. In het oosten en het centrum is de vochtige grenslaag waarin nevel, mist en lage wolken gevormd worden, vrij dun. Het westen van het land bevindt zich daarentegen nog steeds in de vochtige luchtmassa van de vorige dagen. Het is deze ochtend dus mistig en bewolkt. Daarna komen er opklaringen, maar het valt niet te voorspellen of die op tijd zullen zijn. "Het wordt een dubbeltje op zijn kant", zegt VRT-weerman Frank Deboosere. Geduld tonen is de boodschap.

Verwacht wordt dat er in het oosten van het land vrij snel brede opklaringen zullen zijn, zodat de condities ten tijde van de eclips waarschijnlijk gunstig zullen zijn voor een waarneming. Langs de noordflank van de Ardennen en in de grote valleien van bijvoorbeeld Samber en Maas, blijft het vocht echter langer hangen.

De kansen in het centrum van het land zijn volgens het KMI dan weer fiftyfifty. Er zijn ook mooie opklaringen te verwachten, zeker ten oosten van de hoofdstad. Meer naar de westelijke kant van het centrum toe, dus grosso modo rond de as Gent-Brussel, zal het echter iets langer duren eer er opklaringen zijn.

Voor het westen ziet het KMI het letterlijk en figuurlijk somber in. Er is er weinig kans op opklaringen, en de zon zou er pas in de loop van de namiddag doorbreken. ‘Hoe meer naar het westen, hoe slechter de condities voor een waarneming', klint het in Ukkel.  

Het private weerbedrijf Meteoservices in Leuven ziet als constante doorheen de weermodellen dat hier en daar vrij veel lage bewolking blijft hangen, vooral in het oosten en het centrum van het land. In het westen en het noordwesten zou de bewolking snel verdwijnen, terwijl ook ten zuiden van Samber en Maas de kans op opklaringen vrij hoog is.