Twee Russische spionnen kregen Belgische nationaliteit

Print
Twee Russische spionnen kregen Belgische nationaliteit

Foto: ss

Het federaal parket voert een vooronderzoek naar twee Russische inlichtingenofficieren die met de hulp van Belgische diplomaten clandestien de Belgische nationaliteit hebben verworven. Dat schrijft het tijdschrift MO* donderdag. Het bestaan van het onderzoek wordt bevestigd door het federaal parket.

De man (M.E.) en vrouw (I.R) zouden met behulp van de toenmalige consuls in Casablanca en Rome de Belgische nationaliteit verworven hebben in het begin van de jaren negentig, onder het voorwendsel dat ze een Belgische ouder hadden. M.E. zou geboren zijn in Uruguay uit een Belgische vader en Britse moeder, I.R. zou uit een Ecuadoraanse moeder en Belgische vader geboren zijn in Ecuador.

De twee Russen trouwden in 2000 in het Brusselse Elsene, later verhuisden ze naar Italië om daar hun spionageactiviteiten voort te zetten.

Na een tip van staatsveiligheid startte in 2012 het vooronderzoek naar valsheid in geschrifte, gebruik van valse paspoorten en omkoping. Het onderzoek spitst zich toe op het Russische koppel, op de Casablanca-consul en op de personen die destijds de consuls hebben omgekocht. De toenmalige consul in Rome is reeds overleden.

'De beslissing wie vervolgd wordt, zal helemaal aan het einde van het onderzoek worden genomen', zegt woordvoerder Jean Thoreau van het federaal parket. 'Bij de zaak is momenteel nog geen onderzoeksrechter betrokken.'