Meer dan acht Belgen op tien rekenen in eerste plaats op auto

Print
Meer dan acht Belgen op tien rekenen in eerste plaats op auto

Foto: Photo News

Ruim acht op de tien Belgen (83 procent) rekenen in de eerste plaats op de auto om efficiënt, comfortabel en betrouwbaar mobiel te zijn. Andere vervoerswijzen worden op nagenoeg alle vlakken minder geapprecieerd. Dat blijkt donderdag uit een consumentenonderzoek van automobielfederatie Febiac en de Gentse universiteit.

Het onderzoek werd online uitgevoerd, bij 2.178 Belgen tussen 15 en 70 jaar. Ze blijken mobiliteit allen als cruciaal te beschouwen, omdat ze het rechtstreeks met vrijheid verbinden.

Om voldoende mobiel te zijn, rekent de helft van hen uitsluitend op de eigen auto, acht op tien (83 procent) rekenen er in de eerste plaats op. Een op de drie (35 procent) maakt dan weer gebruik van andere vormen van mobiliteit ter aanvulling van de auto, 13 procent koos ervoor de auto weg te doen of er toch tenminste zo weinig mogelijk een beroep op te doen. Opvallend: die laatste groep maakt de keuze vooral omwille van financiële redenen, en niet zozeer uit milieu- of andere overwegingen.

Voorts blijkt uit het onderzoek ook dat de meeste ondervraagden ervan uitgaan dat binnen tien jaar de meeste Belgen nog steeds een wagen zullen bezitten, of toch tenminste toegang zullen hebben tot een wagen die exclusief gebruikt wordt door hen of hun familie.