‘Met helft meldingen Facebook gebeurt niets’

Print
‘Met helft meldingen Facebook gebeurt niets’

Foto: REUTERS

‘Jongeren zouden willen dat aanstootgevende inhoud op Facebook automatisch wordt opgespoord en verwijderd’, dat blijkt na een bevraging door de Antwerpse universiteit bij jongeren tussen 12 en 18 jaar oud.

Deze week nog gaf Facebook meer uitleg wanneer het zaken blokkeert. ‘Er wordt vertrouwd op meldingen van gebruikers, waarna een reviewteam handmatig beoordeelt of de inhoud in strijd is met de richtlijnen.’

Volgens de jongeren mag Facebook dus zelf proactiever ingrijpen. ‘Het handmatig beoordelen en verwijderen duurt enige tijd. Daardoor kan kwetsende inhoud wijdverspreid geraken vooraleer men uiteindelijk ingrijpt. En dat is nu net waar jongeren zich zorgen om maken’, legt onderzoekster Kathleen Van Royen uit.

Ook haatpagina’s, foto’s met naakt of nepprofielen, moeten sneller worden opgespoord, vinden de jongeren. Facebook mag van hen zelfs ingrepen nog voor zulke inhoud wordt opgeladen.

Met het meldingssysteem van Facebook hebben ze geen goede ervaringen. ‘Vaak komt er helemaal géén reactie op hun meldingen.’ Uit een andere bevraging van de Universiteit Antwerpen blijkt dat in 1 op 3 van de pestgevallen op sociale media het slachtoffer dit meldde (32%) aan de provider.

‘Helaas moeten we vaststellen dat er in ongeveer de helft van de meldingen (46%) niets gebeurde volgens de jongeren’, zegt Van Royen. ‘Slechts in 24 procent van de gevallen werd de inhoud effectief verwijderd. Nochtans kan dit heel frustrerend zijn voor het slachtoffer. Hoewel de inhoud beoordeeld wordt door de sociale netwerksite als ‘niet in strijd met de richtlijnen’, kan het voor de persoon in kwestie wel heel kwetsend zijn.’