© Archief

Laatste onbekende dieren in zoogdierenstamboom

Wetenschappers slaagden erin de twee -volgens Darwin- vreemdste zoogdieren te plaatsen op de zoogdierenstamboom. Daarmee is het laatste mysterie van Darwin opgelost.

IC

De Toxodon en de Macrauchenia waren met geen ander dier verwant. Het ene zoogdier leek op een kruising van een nijlpaard, een neushoorn en een knaagdier. Het andere zoogdier leek op een kameel zonder bult en had een slurf van een olifant.

Volgens het vakblad Nature hebben wetenschappers de verwantschap van de dieren kunnen achterhalen dankzij geavanceerde biochemische analyse van het botcollageen uit fossielen. Blijkbaar zijn ze verwant aan de groep waartoe ook het paard, de tapir en de neushoorn behoort.

Er werd eerst gedacht dat ze behoorden tot de zoogdieren van Afrikaanse origine, zoals de olifant of het aardvarken, of van andere Zuid-Amerikaanse zoogdieren zoals het gordeldier en de luiaard. "De dieren leken erg veel op die andere groepen, maar zijn maar heel recent uitgestorven", legt paleontoloog Ross MacPhee van het American Museum of Natural History in New York uit.

De Britse natuurwetenschapper Charles Darwin ontdekte de twee vreemde Zuid-Amerikaanse hoefdieren zo'n 180 jaar geleden. Ze stierven zo’n 10.000 jaar geleden uit.