Ghelamco gaat nu ook stadion voor Rode Duivels bouwen

Print

Bouwfirma Ghelamco gaat het stadion in Brussel, waar de Rode Duivels en allicht ook Anderlecht zullen spelen, bouwen. Dat werd vanmiddag beslist tijdens het college van de burgemeester en schepenen van de stad Brussel. Ghelamco bouwde eerder ook al het nieuwe stadion van AA Gent. Het moet nu tegen 2019 het stadion met 60.000 plaatsen in Brussel afwerken, opdat het tijdens Euro 2020 gebruikt zou kunnen worden.

Voor de bouw van het stadion in Brussel kwamen drie kandidaten in aanmerking: Besix (sponsor van Anderlecht), Ghelamco/BAM en Groep Denys. ‘Maar het wordt sowieso een fotofinish’, vertelde schepen Alain Courtois gisteren nog aan Het Nieuwsblad. Nu is de knoop dus doorgehakt en mag Ghelamco na constructie van de gelijknamige Arena in Gent ook in Brussel aan de slag.

De Stad Brussel verduidelijkt wel dat het nog steeds mogelijk is dat het met één van de andere consortia in zee gaat, indien de onderhandelingen met Ghelamco/BAM spaak lopen. ‘In dit stadium van de procedure werd geen enkele van de drie kandidaten definitief uitgesloten: de onderhandelingen tussen de Stad Brussel en de bevoorrechte kandidaat zullen in de komende weken van start gaan, met het oog op het sluiten van een contract voor de erfpacht; indien beide partijen niet tot een akkoord komen, behoudt de Stad Brussel zich het recht voor zich tot een andere kandidaat te wenden’, klinkt het in een persbericht.

Krappe timing

Officieel is het stadion in Brussel een privé-project, maar in de praktijk komen er maar twee ploegen écht in aanmerking om het stadion te huren: de Rode Duivels en Anderlecht. Het lijkt erop dat paars-wit de vaste huurder van het stadion zal worden - een doorn in het oog van de concurrentie, die al meermaals betoogde dat Anderlecht zo een oneerlijk voordeel zou krijgen. De Rode Duivels zouden dan als ‘losse huurder’ fungeren en zijn vrij om met de nationale ploeg ook in andere stadions in België te spelen.

Ghelamco krijgt het stuk grond, dat eigendom is van de Stad Brussel, maar gelegen is in het Vlaamse Grimbergen, na het sluiten van het contract in erfpacht om er het stadion op te bouwen. Vanaf april of mei kan dan een bouwvergunning aangevraagd worden bij de Vlaamse Regering.

Het nationale stadion zou tegen 2019 zeker afgewerkt moeten zijn, want Brussel is één van de gaststeden voor Euro 2020. Dan zal het Europees Kampioenschap voetbal plaatsvinden in dertien gaststeden. Er zullen drie groepswedstrijden en één achtste finale doorgaan in Brussel.

Door de vele proceduremogelijkheden zou die timing wel bijzonder krap zijn. In een interview met De Tijd van 13 december liet Besix-CEO Johan Beerlandt zich ontvallen dat als het project niet tegen februari is toegewezen, ze ‘het mogen vergeten’.

Anderlecht tevreden met beslissing

Anderlecht heeft inmiddels al laten weten dat het ‘tevreden’ is met de beslissing van de Stad Brussel. ‘RSCA wenst de drie kandidaten uitdrukkelijk te danken voor de hoogst professionele aanpak van het stadion dossier’, zegt Anderlecht op zijn website. ‘Ook de samenwerking met de stad Brussel is erg doeltreffend geweest. Dit laat het beste verhopen voor de volgende fase van dit belangrijk bouwproject, dat een stimulans moet zijn voor het Nationaal en het Belgisch clubvoetbal. ‘