5.000 vakbondsmilitanten op straat tegen regering

Print
5.000 vakbondsmilitanten op straat tegen regering

Op het Brusselse Muntplein zijn duizenden militanten van de vakbonden van de openbare sector bijeen, om hun ongenoegen te uiten over de besparings- en pensioenmaatregelen van de verschillende regeringen. Het is de eerste van een reeks acties die vorige week werden aangekondigd.

De manifestatie wordt georganiseerd door ACV Openbare Diensten, ACOD en VSOA, en is bedoeld om de druk op de regeringen op te voeren. Ze willen hun eis om werk te maken van een tax shift kracht bijzetten, en protesteren tegen de indexsprong, de besparingen in de overheidssector, de afbouw van de sociale zekerheid, de ‘blinde bezuinigingen’ en de nieuwe regeling voor oudere werklozen en bruggepensioneerden. Ook een aantal militanten van FGTB metaal en vertegenwoordigers van oppositiepartijen (sp.a, PS, PVDA en PTB) zakten naar het Muntplein af.

De organisatoren hoopten op voorhand dat zo’n 7.000 tot 10.000 militanten naar Brussel zouden afzakken, maar de politie telt er zo’n 5.000. Op de tonen van U2 stroomde het Muntplein rond 11 uur vol, waarna een aantal militanten en vakbondsleiders een woordje voor de micro hield.

De manifestatie is de eerste van een hele reeks nieuwe acties die vorige week werden aangekondigd. Dinsdag volgt een nieuwe protestactie van de openbare sector in Antwerpen, aan het station Antwerpen Centraal, en op zondag 29 maart lopen de vakbonden in Brussel mee in een betoging van burgerbeweging ‘Hart tegen Hard’, ook tegen het beleid van de regering.

Op 31 maart en 1 april volgen dan acties in de verschillende provincies, van petities en manifestaties tot pamfletacties. En als sluitstuk komt er op woensdag 22 april een algemene staking bij de overheid, zij het wel voorlopig alleen door de socialistische vakbond ACOD.