‘Bart Swings net zo fit als bij begin schaatsseizoen’

Print
‘Bart Swings net zo fit als bij begin schaatsseizoen’

Foto: REUTERS

Bart Swings is er fysiek net zo goed aan toe als bij het begin van het schaatsseizoen. Dat moet vlak voor de laatste wedstrijd van het post-olympische jaar blijken uit een test die Swings deze week in Leuven heeft ondergaan.

‘Die waren bedoeld om te zien hoe Bart de winter door is gekomen en de resultaten gelden ook als startpunt voor komend seizoen. Over de uitslag van die test zijn we zeer tevreden’, zei trainer coach Rutger Tijssen van Team Stressless. ‘Bart heeft niets ingeleverd ten opzichte van het begin van het ijsseizoen.’

De Gunda Niemann-Stirnemannn Hal in Erfurt vormt komend weekend het decor voor de slotwedstrijd van het seizoen. Swings komt uit op de 1500m, de 5000m en de massastart, een minimarathon over zestien ronden. Op de 1500m (zondag) lonkt Swings naar het podium, na de goede verrichtingen tijdens het WK allround in Calgary, waar hij op dat onderdeel derde werd.

‘Op de vijf kilometer (zaterdag) mikt hij op de top zes’, zegt Tijssen. Op de massastart (zondag) heeft Tijssen opnieuw het oog op het podium, ‘al is dat een lastig onderdeel, omdat Bart het in zijn eentje tegen de Nederlandse ploeg moet opnemen’. Daarmee doelt Tijssen op de snelle sprinter en wereldkampioen Arjan Stroetinga en Jorrit Bergsma, die zijn ploeggenoot naar de eindstreep kan leiden.

In Erfurt zullen de Nederlanders Sven Kramer en Koen Verweij overigens afwezig zijn. Zij hebben hun seizoen al beëindigd.