‘Helft Belgen heeft verdachte moedervlekken nog nooit laten nakijken’

Print
‘Helft Belgen heeft verdachte moedervlekken nog nooit laten nakijken’

Foto: tom palmaers

De helft van de Belgen heeft nog nooit een dermatoloog geraadpleegd om zijn moedervlekken te laten nakijken. Dat blijkt uit onderzoek van het onafhankelijk marktonderzoeksbureau Ipsos, uitgevoerd in 32 landen.

Belgen houden van de zon, maar beschermen zich slecht, zo blijkt uit de studie. Amper 6 procent beschermt zich het hele jaar door tegen de zon en België is hiermee één van de slechtste leerlingen van de klas. Van de Belgische ouders brengt 95 pct zonnecrème aan bij hun kinderen jonger dan 12 jaar, versus het gemiddelde van 87 pct.

Vlekken laten checken door een dermatoloog is nergens echt ingeburgerd: amper 10 pct van de Belgen laat zijn vlekken eenmaal per jaar controleren bij een dermatoloog. Bijna de helft van de Belgen, 47 pct, heeft nog nooit zijn vlekken laten nazien bij een dermatoloog. In de andere landen ligt dit cijfer zelfs op 52 pct. Eén cijfer is in alle landen hetzelfde: 33 pct van de ondervraagden doet aan zelfonderzoek.

“Melanoom is de ernstigste vorm van huidkanker, maar als het vroeg wordt vastgesteld en behandeld, is het bijna altijd te genezen”, zegt professor Giuseppe Argenziano, dokter in de geneeskunde en voorzitter van de International Dermoscopy Society. “Het is dan ook belangrijk om de huid regelmatig te onderzoeken op veranderende of groter wordende moedervlekken en opnieuw opduikende vlekken. Het gevecht tegen huidkanker begint thuis, en hoe meer mensen hun eigen huid of de huid van dierbaren controleren, hoe meer er een dermatoloog zullen raadplegen en hoe vaker we vroeg genoeg zullen kunnen optreden.”

(belga)