Antwerpse vrouw omgekomen in Tunis, aanslag opgeëist door IS

Print
Merksem -

Een 61-jarige vrouw uit Merksem is woensdag gedood bij de aanslag in het Bardomuseum in Tunis. Het gaat om de echtgenote van de Belg die bij de aanval gewond raakte. De man (62) werd aan de knie geopereerd en kon Hilda (61) daarna identificeren. De terreurmilitie IS heeft intussen de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bloedige aanslag.

Ondertussen heeft het ministerie van Volksgezondheid het dodental van de aanslag op het museum in de Tunesische hoofdstad - opnieuw - bijgesteld. Er zouden 20 buitenlanders omgekomen zijn bij de aanslag. Dertien buitenlandse slachtoffers zijn al geïdentificeerd, zo meldt de Tunesische minister van Volksgezondheid. Naast het Belgische slachtoffer gaat het om drie Japanners, twee Spanjaarden, een Colombiaan, een Australiër, twee Fransen, een Pool, een Italiaan en een Britse. Ook een Tunesiër werd bij de aanslag gedood.

Er vielen ook verschillende gewonden. “Eén Belg werd bij de aanslag door een kogel in de knie geraakt”, zegt Michael Mareel, woordvoerder van Buitenlandse Zaken. De man verkeert niet in levensgevaar, de kogel werd uit zijn knie verwijderd. “Hij reisde samen met een vrouw”, vertelde Mareel nog.

De Antwerpse vrouw was niet te vinden op de patiëntenlijsten van Tunesische ziekenhuizen, waarop Buitenlandse Zaken de mortuaria van de stad contacteerde en de vrouw geïdentificeerd werd door haar echtgenoot. Minister Reynders liet weten dat de familie van het slachtoffer, wier identiteit niet vrijgegeven werd, op de hoogte gebracht is. Het echtpaar was niet teruggekeerd naar het cruiseschip van rederij MSC Cruises dat hen naar Tunis gebracht had.

IS eist aanslag op

De extremistische terreurmilitie Islamitische Staat (IS) heeft donderdag in een audio- en schriftelijke boodschap de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bloedige aanslag.

Het was de zwaarste terreuraanslag in Tunesië sinds het begin van de Arabische Lente meer dan vier jaar geleden.

Daders wellicht Tunesiërs

De twee terroristen die woensdag gedood werden na de aanslag, waren ‘wellicht’ Tunesiërs. Dat hebben premier Habib Essid en de woordvoerder van het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken laten verstaan. Meer bijzonderheden over de twee behalve hun naam - Yassine Abidi en Hatem Khachnaoui - werden niet vrijgegeven.

Het duo werd uitgeschakeld door de veiligheidsdiensten. Volgens eerste minister Essid hadden ze twee of drie mogelijke kompanen. De aanvallers openden het vuur op toeristen toen die van een bus kwamen. De toeristen werden daarna achtervolgd in de gangen van het museum.