Coca-Cola veroordeeld voor vergiftigen Diepenbeekse vrouw

Print
Diepenbeek -

Coca-Cola is vandaag veroordeeld tot het betalen van een voorlopige voorschot van 4.000 euro aan een 34-jarige Diepenbeekse vrouw. Die raakte vergiftigd nadat ze via een flesje Chaudfontaine waterzinkchloride binnen kreeg. Coca-Cola gaat in beroep tegen de beslissing van de burgerlijke rechtbank van Hasselt.

De burgerlijke rechtbank heeft naast de voorlopige voorschot ook een gerechtsarts aangesteld die moet bepalen wat de eventuele later opgelopen schade is en hoeveel schade het ongeboren dochtertje van de vrouw destijds tijdens de zwangerschap heeft opgelopen door de vergiftiging.

De 34-jarige vrouw dronk op 4 januari 2013 op haar werk van een flesje Chaudfontaine, dat ze van bij haar ouders thuis had meegenomen. Door de inname van de stof waren haar maag en gal aangetast omdat de organen derdegraadsbrandwonden vertoonden. Ze moesten verwijderd worden. De slokdarm liep tweedegraadsbrandwonden op. De zwangerschap van de vrouw indertijd kwam niet in gevaar. Naar eigen zeggen kreeg ze als enige vergoeding een nieuw flesje Chaudfontaine.

Haar raadsman Steve Geerdens vroeg een voorlopige schadevergoeding van 4.000 euro en de aanstelling van een deskundige. Voor de schadeclaim verwees advocaat Geerdens naar de wet op de productaansprakelijkheid, die vraag wordt nu dus ingewilligd.

Volgens raadsman Jan Swennen van de tegenpartij stond het vast dat het flesje uit de fabriek kwam en dat er zinkchloride in zat, maar de vervuiling kon niet in de fabriek gebeurd zijn gezien de zeer strenge controles met veelvuldige staalnames. Volgens het bedrijf moet er iets mis gegaan zijn tussen de productie en het drinken.

In beroep

Coca-Cola gaat in beroep tegen de beslissing van de burgerlijke rechtbank van Hasselt om aan de vrouw die zinkchloride binnenkreeg uit een flesje Chaudfontaine, een voorlopige schadevergoeding te betalen. Dat meldt directeur communicatie Jeroen Langerock donderdag aan Belga.

 

"Deze beslissing van de burgerlijke rechtbank komt er na een seponering van het strafrechtelijk onderzoek, waaraan Coca-Cola zijn volledige medewerking heeft gegeven, omdat er geen bewuste of onbewuste fout in de productie kon worden vastgesteld", aldus Langerock. "Wij leven uiteraard sterk mee met wat het slachtoffer is overkomen en hopen van harte dat zij haar herstel kan voortzetten. Daarbij benadrukken we wel graag dat dit geen erkenning van schuld inhoudt. We zullen dan ook in beroep gaan tegen dit vonnis." Langerock voegt nog toe dat Coca-Cola de hoogste kwaliteit en veiligheid van de producten nastreeft, en zeer strenge kwaliteitsnormen hanteert. "Wij nemen elke klacht over de kwaliteit van onze producten zeer ernstig. Daarom hebben wij in januari 2013 het product meteen opgehaald voor analyse en het externe labo TNO ingeschakeld. Toen bleek dat er effectief zinkchloride in het staal aanwezig was. Wij gebruiken geen producten op basis van zinkchloride in ons productieproces en nemen dan ook aan dat er niets is misgegaan binnen ons productieproces", zegt hij. "Daarenboven zijn we onmiddellijk een intern onderzoek gestart en hebben de betreffende productiebatch bekeken. De retentiestalen uit ons productieproces vertonen geen afwijkingen en alle productieregistraties wijzen op een normaal productieproces. Daarnaast hebben we geen andere klachten ontvangen over dit product." De woordvoerder voegt nog toe dat Coca-Cola in het belang van het onderzoek nauw heeft samengewerkt met politie, FAVV en het behandelende ziekenhuis.

 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio