Twee gedode terroristen waren ‘wellicht’ Tunesiërs

Print
Twee gedode terroristen waren ‘wellicht’ Tunesiërs

Bij de aanslag en de gijzeling kwamen 19 mensen om het leven. Foto: AFP

De twee terroristen die woensdag gedood werden bij de aanslag op het Bardomuseum in de Tunesische hoofdstad Tunis, waren ‘wellicht’ Tunesiërs. Dat hebben premier Habib Essid en de woordvoerder van het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken gezegd.

Meer bijzonderheden over de twee behalve hun naam - Yassine Abidi en Hatem Khachnaoui - werden niet vrijgegeven.

De twee mannen werden uitgeschakeld door de veiligheidsdiensten. Volgens eerste minister Essid hadden ze twee of drie mogelijke kompanen. De aanvallers openden het vuur op toeristen toen die van een bus kwamen. De toeristen werden daarna achtervolgd in de gangen van het museum.

Bij de aanslag en de gijzeling kwamen 19 mensen om het leven, 17 toeristen en twee Tunesiërs. Er vielen ook 44 gewonden. Het was de zwaarste terreuraanslag in Tunesië sinds het begin van de Arabische Lente meer dan vier jaar geleden. De aanslag is voorlopig niet opgeëist.

Tunesiërs vormen naar schatting de grootste groep onder de buitenlandse strijders bij de conflicten in Syrië en Irak. Zo’n 1.500 tot 3.000 Tunesiërs zouden zich daar bij extremistische groeperingen als Islamitische Staat (IS) hebben aangesloten.