Oranje speelt in het wit op EK voetbal

Print

Het Nederlands elftal gaat opnieuw in het wit voetballen, althans in uitwedstrijden. Kledingsponsor Nike stelde donderdag het nieuwe uittenue van Oranje voor, dat bestaat uit een volledig wit shirt, een oranje broek met opvallende horizontale strepen en witte sokken.

De ploeg van bondscoach Guus Hiddink speelt op 31 maart tijdens de oefeninterland tegen Spanje in de Amsterdam ArenA voor het eerst in dit nieuwe tenue.

Het Nederlands elftal voetbalde afgelopen jaar in een volledig blauw uittenue, met daarop oranje accenten. In de kleuren van de officiële koninklijke vlag boekte Oranje op het WK onder meer indrukwekkende overwinningen op Spanje (5-1) en gastland Brazilië (3-0). Toch grijpt Nike dit jaar terug op een wit shirt, net als in 2013.

Op het witte shirt prijkt een grote oranje leeuw. De rugnummers en logo’s zijn ook oranje. De Nederlandse grafisch ontwerper en typograaf Wim Crouwel ontwierp een speciaal lettertype voor de namen en rugnummers waardoor het tenue volgens de KNVB memoreert aan het succesvolle Oranje uit de jaren zeventig.

Bondscoach Guus Hiddink is ook tevreden: ‘Het is een mooi en klassiek tenue, dat met de nostalgische leeuw op de borst herinnert aan het uitshirt van Oranje in 1974. Uitkomen voor het Nederlands elftal is een eer en met deze nieuwe tenues zullen de spelers met nog meer trots Nederland op het veld vertegenwoordigen.’