Doodzieke man vindt 8 donornieren via Facebook, maar Leuvense arts weigert operatie wegens ‘onethisch’

Print
Doodzieke man vindt 8 donornieren via Facebook, maar Leuvense arts weigert operatie wegens ‘onethisch’

De 39-jarige Roel Mariën, papa van 2 kinderen, lijdt aan een auto-immuunziekte die zijn beide nieren aantast. Wil hij een normaal leven zonder dialyses leiden, dan zal hij een operatie moeten ondergaan. De man startte daarop zelf een zoektocht naar een geschikte nier via Facebook. Dat leverde hem al snel 8 geschikte donornieren op, maar nu weigert zijn Leuvense chirurg mee te werken.

Binnen de familie van Roel kwam niemand in aanmerking om nierdonor te worden voor de man, maar via een oproep op Facebook kwam de man 15 mensen op het spoor die bereid waren een nier af te staan op vrijwillige basis. Van die 15 bleken er uiteindelijk 8 geschikte kandidaten te zijn. Ze schreven zich allemaal in als kandidaat bij het orgaantransplantatiecentrum van het UZ Leuven, maar die weigert nu de operatie te laten doorgaan.

‘Het UZ wil me geen spontaan aangeboden orgaan geven. Nochtans: er is me de afgelopen maanden gezegd dat buitenstaanders als levende donoren in aanmerking komen. Zolang ze daar niet voor betaald worden. Hemeltergend dat ze terugkrabbelen. Temeer omdat een Nederlander recent op dezelfde manier in zijn land wel aan een Facebooknier is geraakt. Het transplantatieteam vermoedt wellicht dat ik mijn donor betaal’, aldus Roel in Het Laatste Nieuws.

‘Wellicht ben ik nu op korte termijn tot nierdialyse veroordeeld: viermaal daags een uur of een nacht van tien uur lang. Geen prettig vooruitzicht. Omdat ik me nog redelijk goed voel, tracht ik dat zo lang mogelijk uit te stellen.’

‘In gevallen waar de kandidaat-donor geen familielid of partner is, zijn we sowieso terughoudend. Door via Facebook zelf op zoek te gaan, begeeft de patiënt zich op glad ijs. Als we dit toestaan, maken we het krijgen van organen afhankelijk van privé-initiatieven en van wie je bent of kent. Deze werkwijze opent ook de weg naar mogelijke commercialisering. Want wie zegt dat dergelijke vrijwilligers wel zo onbaatzuchtig een nier afstaan’, laat het ziekenhuis zelf weten.