Sven Nys: "Wil geen afscheid zoals K3"

Print
Sven Nys: "Wil geen afscheid zoals K3"

Foto: Photo News

Sven Nys wil nog één keer vlammen voor hij afscheid neemt van het veldrijden, kondigde hij gisteravond aan in Reyers Laat. "Ik heb mijn afscheid nu al aangekondigd. Het is niet zo dat ik van vandaag op morgen ineens stop, zoals met K3 is gebeurd."

Sven Nys was dit seizoen niet meer de almacht die hij vorige seizoen wel was. Eerder gaf hij al aan dat hij de impact van zijn scheiding misschien onderschat had. "Die scheiding heeft me inderdaad energie gekost", gaf Nys toe in Reyers Laat. "Er komt heel veel op je af en dat alles bij elkaar heeft dat ervoor gezorgd dat mijn lichaam zei dat het genoeg was geweest. Ik had midden december kunnen beslissen om er de brui aan te geven en me al te gaan voorbereiden op het volgende seizoen, maar heb tegen wil en dank toch doorgezet. Ik ben daar ook niet rouwig om, het is een heel mooi leerproces geweest. Nu weet ik ook hoe mijn lichaam reageert als ik in stresssituaties kom. Ik heb haast nooit tegenslag gehad, heb 15 jaar het geluk gehad op een heel positieve manier te kunnen rijden: geen blessures, geen valpartijen, nooit ziek geweest. Dan kan je het goed relativeren als je eens twee maanden minder presteert."

Afscheid in 2016

Op privé-vlak gaat het ook beter met Nys, gaf hij aan. "Thibau (zijn zoon, nvdr) is vaak bij mij en ik heb een goede band met hem opgebouwd de laatste maanden. We zijn nu nog meer naar elkaar toegegroeid. Het is absoluut niet negatief om met het huishouden bezig en ook op dat punt mijn verantwoordelijkheid te nemen. Of ik dan zelf mijn truitjes was? Dat gebeurt, ja (lacht)."

Nys heeft zijn afscheid nu al aangekondigd. Op 5 maart 2016 zwaait hij met zijn afscheidsfeest het veldrijden uit. "Ik verwacht nog heel veel van mijn laatste jaar. Ook al is het maart, ik heb vandaag nog vier uur gesport. Dat zegt veel over mijn ambitie, denk ik. Ik wil heel graag op een mooie manier afscheid nemen en heb het ook goed op tijd aangekondigd. Het is niet zo dat ik van vandaag op morgen ineens stop, net zoals met K3 is gebeurd. Er staat een enorm spektakel op stapel begin volgend jaar: een tweedaags evenement waar het publiek nog één keer van alle aspecten van het veldrijden kan proeven."