© Karel Hemerijckx

Federaal parket gaat in beroep tegen uitstel Aquino-proces

Federaal parketmagistraat Marianne Capelle heeft een uitzonderlijke maatregel genomen in de zaak tegen de Maasmechelse broers Aquino. Zij tekende hoger beroep aan tegen de beslissing van de Hasseltse rechtbank om het proces uit te stellen tot 7 september. Sommige bronnen zien hierin een manoeuvre om het proces niet in Hasselt te hervatten maar meteen in Antwerpen voor het hof van beroep. De verdediging reageert furieus: “Dit zou ingaan tegen de logica van de procesgang.”

Nancy Vandebroek

De stap van Capelle is uitzonderlijk. In principe kan elke betrokken partij hoger beroep aantekenen tegen om het even wat er op het zittingsblad is genoteerd. “Dat gebeurt nog, maar het is eerder uitzonderlijk dat het openbaar ministerie dat doet”, klinkt het in rechtbankmiddens.

“Tot gij neerligt”

Op 6 maart besliste de rechtbank in Hasselt om het proces op 7 september te hervatten. Ook werd beslist om een relaiszitting te houden op 26 juni om na te gaan of het Hof van Cassatie een beslissing heeft genomen. De data werden geprikt op het einde van een bitsige zitting waarop het Openbaar Ministerie en de verdediging elkaar afsnauwden. “Wij gaan door tot gij neerligt”, kreeg procureur Marianne Capelle naar het hoofd geslingerd. “De verdediging heeft nog niets anders gedaan, om maar niet tot een vonnis te moeten komen”, repliceerde Capelle. “Dit proces is superbelangrijk voor onze rechtsstaat en moet zo snel mogelijk hervat.”

Lees meer over het beroep van het federaal parket vandaag in uw krant.