Gevangene moet zeker helft van straf uitzitten, maar ook geen straf van minder dan één jaar meer

Print
Gevangene moet zeker helft van straf uitzitten, maar ook geen straf van minder dan één jaar meer

Foto: Photo News

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil dat gevangenen minstens de helft van hun straf uitzitten. Anderzijds wil de minister niet langer weten van gevangenisstraffen van minder dan één jaar omdat die toch geen zin hebben. Dat staat in zijn Justitieplan dat hij gisteren in de Kamer voorstelde.

Er staan trouwens nog meer opmerkelijke voorstellen in zijn Justitieplan, dat wel nog moet worden vertaald in wetten en moet worden goedgekeurd door de Kamer. Zo wil de minister vonnissen in eerste aanleg uitvoerbaar maken. Dit betekent dat wanneer men in hoger beroep gaat, het vonnis met bijhorende straf niet langer wordt opgeschort. Dat moet voorkomen dat bijna iedereen, veelal tegen beter weten in, in beroep gaat.

Ook het aantal assisenzaken moet verminderen. Zaken zoals terrorisme en banditisme zijn volgens Koen Geens eerder iets voor correctionele rechtbanken. Tot slot wil de minister nog maar één zetel per kanton. Maar rechters kunnen wel op verplaatsing rechtspreken, bijvoorbeeld in de trouwzaal van gemeentehuizen.

Lees alles over het nieuwe plan vandaag in uw krant.