paepen op donderdag

Zeepbellen blazen

Print
Zeepbellen blazen

Foto: HBvL

Er is nog potentieel voor de beurs. Maar hier en daar zie je toch al dingen die aantonen dat niet iedereen op de hoogte lijkt van wat goedkoop is en wat heel duur. Het kaf wordt niet meer gescheiden van het koren. De combinatie van een historisch lage rente, de massale geldcreatie van de Europese Centrale Bank en de onstuitbare spaardrift van de Belg is een explosieve cocktail die zal leiden tot ongelukken.

De koerscapriolen van het aandeel van Dexia zijn daarvan een goed voorbeeld. De waarde van de bank is 0,0 euro. Vandaar dat er op de beurs amper enkele eurocenten werden betaald voor het aandeel. Op een paar cent na was dat ook de juiste prijs. Maar zulke aandelen lokken nu blijkbaar kopers.

Ik zie het zo voor me. Nieuwe beleggers zonder voorkennis van zaken speuren in de koerstabellen naar optisch goedkope aandelen en komen daarbij haast automatisch terecht bij Dexia. Op korte tijd is het aandeel daardoor al fenomenaal gestegen. Dinsdag alleen al plus 90 procent. Gisterenmiddag stonden we nog eens 80 procent hoger! In centen mag de stijging dan al niet veel voorstellen, in procenten is het wel indrukwekkend. De stijging valt op, komt daardoor automatisch in het vizier van andere speculanten, waardoor we nog wat meer de hoogte in gaan.

Een hausse in centjesaandelen leidt echter bijna steeds tot grote verliezen. Wanneer het gezond verstand weerkeert en mensen beseffen dat Dexia nog lang veel geld zal moeten betalen voor overheidsgaranties, complexe derivaten en financieringen van lokale overheden en projecten die onfeilbaar leken maar het niet waren, dan zal het aandeel van Dexia weer richting 0,0 euro terugvallen op de beurs.

Neen, het herstel van de financiële markten is geen zegen voor Dexia. Neen, de restbank zal daar niet als een feniks uit heropstaan. Dexia blijft een tikkende tijdbom die zo snel mogelijk moet ontmanteld worden. Die ontmijning is echter niet zo simpel en kan helaas nog lang duren. Telkens de bank een risicovolle positie kan afsluiten zal men dit doen. In het beste geval gebeurt dit zonder een al te groot verlies. De afwikkeling van de affaire Dexia zal de aandeelhouder dus geen winst opleveren. Da’s jammer, vooral omdat u, via de overheid, al aandeelhouder bent van Dexia, zelfs al heeft u nooit aandelen gekocht. In de meest ideale omstandigheden blijft de factuur voor ons en onze overheid beperkt tot enkele miljarden euro’s.

Laat de nieuwe zeepbel in het Dexia-aandeel dus maar zo snel mogelijk springen. Des te hoger de koersstijging, des te duurder het leergeld voor de onervaren spaarder die nu zijn eerste stappen op de beurs zet.

Pascal Paepen, economist Thomas More en KU Leuven