© Archief

Zonsverduistering zal eruitzien als enorme smiley

Aanstaande vrijdag zal de maan de zon voor 83 procent bedekken. Daardoor zal de zon eruitzien als een enorme smiley. In tegenstelling tot tijdelijke zonsverduisteringen blijken volledige zonsverduisteringen in ons land erg zeldzaam.

Ilse Cleeren

De eclipsbrilletjes zijn uitverkocht en lagereschoolkinderen krijgen er massaal les over, maar op vrijdag zal de zon maar voor 83 procent bedekt worden. “De verduistering zal weinig waarneembaar zijn omdat het deel dat niet bedekt is door de maan redelijk groot is. Het zal dus niet spectaculair donker worden”, zegt archivaris Hilde Langenaken van de Koninklijke Sterrenwacht van België. (KSB)

Gedeeltelijke verduisteringen komen wel vaak voor. “Er zijn gemiddeld 5 gedeeltelijke verduisteringen per jaar. 3 zonsverduisteringen en 2 maansverduisteringen, meestal in de maanden januari en augustus. Dat komt omdat de maan altijd in dezelfde baan rond de aarde roteert en de aarde in eenzelfde baan rond de zon. De volgende gedeeltelijke verduisteringen vinden plaats in 2017, 2021 en in 2026.”

Een lokale, volledige verduistering is daarentegen zeldzaam. “In België was de laatste zonsverduistering in 1999 en de volgende zal pas in 2090 plaatsvinden. Die zal enkel een klein beetje zichtbaar zijn omdat de verduistering plaatsvindt wanneer de zon ’s avonds ondergaat. De volgende echte zonsverduistering vindt pas plaats in het jaar 2142”, zegt Jan Cuijpers, astronoom van de KSB.

Aangeboden door onze partners