Foto: dit gebeurt er met je brein bij een verliefdheid

Iedereen kent het wel: vlinders in de buik, een licht gevoel in het hoofd. Het teken dat er een beginnende verliefdheid aankomt gesneld. Maar Chinese onderzoekers hebben nu ontdekt dat er ook effectief iets in de chemie van je brein verandert wanneer je verliefd wordt.

mige

‘Ons onderzoek toont aan dat als je verliefd wordt, er drie centrale delen in je brein actief worden. Die vormen samen een mooie driehoek van waaruit je brein signalen naar de rest van je lichaam stuurt. Daarom voel je je soms wel eens duizelig als je verliefd bent, of heb je een licht gevoel in je hoofd als je aan die ene persoon denkt.’ De meer actieve delen van de hersenen bij een verliefdheid bleken de dorsal anterior cingulate corex, insula, caudate, amygdala en nucleus accumbens te zijn. Ook de temporo-parietal junction, poterior cingulate cortex, medial prefrontal corex, inferior parietal, precuneus en temporale kwab bleken beïnvloed door een verliefdheid.

Opvallend genoeg ligt ook het hersendeel dat actief wordt bij liefdesverdriet in deze driehoek. ‘De caudate nucleus wordt actief wanneer we een relatie beëindigen. Dat deel ligt net naast het punt dat actief wordt wanneer we verliefd zijn.’