© Archief

Lijken kakkerlakken op ons?

Volgens een onderzoek van de ULB kunnen kakkerlakken agressief, verlegen of net lui zijn. Door hun uiteenlopende persoonlijkheidskenmerken hebben ze zo meer kans om een (natuur)ramp te overleven.

ilse.cleeren

Kakkerlakken bestrijden is niet makkelijk. Sommigen beweren zelfs dat ze de atoombom op Hiroshima overleefden. Wetenschappelijk onderzoek stelde nu vast dat de beestjes ook nog een eigen persoonlijkheid hebben. Deze kenmerken zouden hun overlevingskans nog vergroten.

Een kakkerlak die wegloopt door een fel licht, is waarschijnlijk verlegen. Dat ontdekten de biologen van de Université libre de Bruxelles. Ze verzamelden een heleboel kakkerlakken in een afgesloten ruimte. Aan elke kant van die ruimte maakten ze donkere afdakjes.

Om de persoonlijkheid van de beestjes te achterhalen, schrikten de wetenschappers de beestjes op met fel licht. Omdat kakkerlakken niet van fel licht houden, dachten de wetenschappers dat ze al snel naar de afdakjes zouden vluchten.

Toch bleven enkele kakkerlakken in het felle licht zitten. "Dat kunnen we alleen maar toewijten aan persoonlijkheidskenmerken. Zo zullen 'dappere' kakkerlakken sneller een beslissing nemen, en de meer 'laffe' dieren zullen dan later hun voorbeeld volgen."

De persoonlijkheidskenmerken van kakkerlakken blijken stabiel. De verlegen beestjes zullen blijven schrikken van fel licht. Ook ontdekten de onderzoekers dat een groep kakkerlakken het eens kan zijn over wanneer en waar zij beschutting kunnen zoeken. Als de groep van samenstelling verandert, dan verandert ook de eensgezindheid tussen de beestjes.