Arbeiders Stobart leggen werk neer

De arbeiders van het autotransportbedrijf Stobart In Genk-Zuid hebben maandagmorgen het werk neergelegd en de poorten geblokkeerd. De directie wil dat ze twaalf procent op hun loon inleveren. De werknemers zijn er voorts niet over te spreken dat het bedrijf meer en meer werkt met goedkopere arbeiders uit Oostbloklanden.

Chris Nelis/Belga

Stobart Automotive is sinds twee jaar de eigenaar van het transportbedrijf Walon-Nellessen, dat aan de zijkant van Ford Genk een grote vestiging heeft. Het bedrijf heeft 120 mensen in dienst. Er worden voornamelijk nieuwe auto’s van de fabrieken naar de dealers of naar andere transportfaciliteiten, zoals de trein, vervoerd.

Stobart heeft zich nog voor de sluiting van Ford Genk kunnen verzekeren van nieuwe opdrachten, zoals voor BMW, maar moet nu door de aanhoudende malaise in de sector bezuinigen. Vandaar dat de directie een loonvermindering van 12 procent heeft aangekondigd. Dat is de werknemers echter in het verkeerde keelgat geschoten, waardoor het werk werd neergelegd en de poorten geblokkeerd werden. ‘Bovendien zijn we niet te spreken over de systematische vervanging van de chauffeurs door goedkopere arbeidskrachten uit het voormalige Oostblok’, zegt Gert Steegmans, secretaris van de liberale vakbond ACLVB.

De werknemers willen een gesprek ten gronde met de directie alvorens het werk te hervatten.