Overleg tussen kernkabinet en Groep van 10 over brugpensioen

Print
Overleg tussen kernkabinet en Groep van 10 over brugpensioen

Foto: BELGA

Het kernkabinet heeft zondagavond omstreeks 20.00 uur voorzitster Michèle Sioen van de Groep van 10 ontvangen voor een eerste gedachtewisseling over het akkoord dat de regering vrijdag bereikte over de eindeloopbaan en de bruggepensioneerden.

De Groep van 10, het overlegorgaan van de sociale partners, beraadt zich maandag over het plan. De vakbonden hebben zich tot dusver niet uitgesproken.

Sioen sprak zich zondagavond niet uit over de inhoud van het akkoord. De voorzitster van de Groep van 10 wil de regering een aantal vragen stellen, zo zei ze bij haar aankomst.

Afgelopen maandag bereikten de sociale partners onder elkaar een compromis over de eindeloopbaan. Vrijdag besloten de ministers de sociale partners te volgen in het behoud van de bestaande regeling voor mensen die al met brugpensioen zijn, maar ze schoven tegelijkertijd een nieuwe formule van aangepaste beschikbaarheid voor nieuwe bruggepensioneerden naar voren.

'We hebben ons heel sterk gebaseerd op wat zij hebben gedaan, maar we hebben ook vernieuwd', stelde Open Vld-vicepremier Alexander De Croo. 'We hebben een creatieve oplossing gevonden. Indien men de twee akkoorden naast elkaar legt, zal men zien dat we het akkoord van de sociale partners voor een groot deel gehonoreerd hebben', zei CD&V-vicepremier Kris Peeters op zijn beurt. In elk geval komt er in 2017 en 2018 een evaluatie van de nieuwe formule, verduidelijkte hij.

Zondagmiddag waarschuwde N-VA-voorzitter Bart De Wever de sociale partners nog om het akkoord niet te verwerpen. Dat zou volgens hem 'zeer onverantwoordelijk' zijn. 'Ik denk dat het antwoord positief zal zijn, want het is een zeer goede aanpassing', verzekerde N-VA-vicepremier Jan Jambon.