© rr

Mogelijke dader zuuraanval Delhaize opgepakt

Er is een mogelijke verdachte opgepakt van de zuuraanval op een Antwerps Delhaize-warenhuis. Het gaat om een man van ongeveer 40 jaar met de Nederlandse nationaliteit. Dat meldt het Brusselse parket vrijdagavond. Het parket benadrukt dat voorlopig nog niet vaststaat dat de man die werd opgepakt ook effectief de dader is.

Belga

“In de nacht van 5 op 6 maart werd er bij een routine-wegcontrole door de Franse politie in de buurt van Parijs een voertuig met Nederlandse nummerplaat gecontroleerd”, zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. “Bij een grondige doorzoeking van het voertuig werden er elementen teruggevonden die de man kunnen linken aan de oplichting ten aanzien van Delhaize en de zuuraanval in Antwerpen. Wat die concrete elementen zijn, kunnen we niet zeggen. Het is wel zo dat de Brusselse onderzoeksrechter een rogatoire commissie naar Frankrijk gestuurd heeft met de bedoeling dat de Belgische speurders de man in de loop van volgende week kunnen verhoren.”

Volgens het parket is voorzichtigheid geboden. “In afwachting van verder onderzoek kunnen we vandaag niet met zekerheid stellen dat we de werkelijke zuurgooier hebben gearresteerd”, gaat de parketwoordvoerster verder. “Dat zal in de loop van volgende week moeten blijken.”

De zuuraanval vond op vrijdag 20 februari rond 07.30 uur plaats in de inkomhal van een Delhaize-warenhuis in de Antwerpse Museumstraat. De aanvaller gooide een zuur goedje naar een 52-jarige poetsvrouw en liep dan weg. Het slachtoffer raakte niet alleen zwaar verbrand door het product, maar liep ook interne verwondingen op. Zij werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar ze een tijdlang in een kunstmatige coma werd gehouden. Intussen is de vrouw ontwaakt.

Afpersing

De zuuraanval werd nog dezelfde dag opgeëist door een man die al verschillende maanden Delhaize aan het afpersen was. De supermarktketen had in december via e-mail al minstens twee dreigbrieven gekregen waarin gedreigd werd met zuuraanvallen op klanten. Die mails werden ook naar Belga gestuurd. In een eerste mail van 8 december werd in het Engels gewaarschuwd voor zuuraanvallen op klanten van Delhaize. “Kunt u zich de sociale en financiële kosten inbeelden als vijf mensen zwavelzuur in hun gezicht gegooid zouden krijgen”, stond er.

In een andere verwarrende e-mail van hetzelfde adres tien dagen later was sprake van “drie nieuwe targets in Charleroi, een vrouw en twee kinderen”. De briefschrijver vroeg toen “de kaarten naar premium te upgraden”, maar het was niet duidelijk waar hij precies op aanstuurde.

Volgens het Brusselse gerecht, dat de dreigmails en de zuuraanval onderzocht, was het wel duidelijk dat de man geld eiste. Nog voor de zuuraanval, in december al, werd een eerste opsporingsbericht de wereld ingestuurd. Daarin werd geen melding gemaakt van de dreiging ten aanzien van Delhaize maar werd alleen gezocht naar een man die in de nacht van 22 op 23 december in een bankkantoor in Linkebeek gefilmd was.

Dezelfde man werd ook op verschillende plaatsen gesignaleerd, onder meer in Binche, La Louvière, Seneffe, Manage, Waterloo, Brussel, Ukkel en Ruisbroek. Op de beelden kwam de man relatief herkenbaar in beeld en was onder meer te zien hoe hij latex handschoenen droeg. Dat opsporingsbericht had echter niet het verhoopte succes en ook het andere speurwerk van de federale politie leidde niet tot de arrestatie van een verdachte. De speurders beten onder meer hun tanden stuk op de e-mails die de man verstuurde.

Na de zuuraanval werd een tweede opsporingsbericht verspreid. Dat gaf aanleiding tot een aantal tips en al in het weekend van 21 en 22 februari werden een reeks huiszoekingen uitgevoerd en een aantal mensen verhoord, zonder dat dat echter tot een doorbraak in het onderzoek leidde. Mogelijk is die doorbraak er nu wel.