Vakbondsmilitanten voeren actie aan de Wetstraat

Print

De christelijke bediendebonden LBC en CNE voeren vrijdagvoormiddag actie aan de Wetstraat om de druk op de regering hoog te houden. Die moet het akkoord van de sociale partners over de eindeloopbaan 'onverwijld en integraal' goedkeuren. Zo’n 150 vakbondsmilitanten tekenden present voor de actie, die tot 11.30 uur zou duren. Inmiddels werd de ministerraad uitgesteld tot 11 uur: voorafgaand zijn de federale topministers in de kern op zoek naar een vergelijk over het akkoord van de vakbonden en werkgevers.

Met zo’n 150 mensen zijn de Nederlandstalige en Franstalige christelijke bediendebond aanwezig aan de Wetstraat, vlakbij de kleine ring. De doorgang naar het centrum, parlement en Wetstraat 16 is versperd door de politie. Bij de manifestanten zijn er opvallend veel verwijzingen naar winkelketen Delhaize, waar recentelijk een sociaal akkoord over een herstructurering afgesloten werd. 'Delhaize ontslaat me. Michel I vernedert me!', klinkt een van de vele opschriften. Anderen hadden dan weer een alternatieve definitie van het SWT (het vroegere brugpensioen): 'senioren, werklozen treiteren'.

LBC-algemeen secretaris Ferre Wyckmans onderstreepte nogmaals het belang van het akkoord omdat het gesloten werd tussen alle vakbonden én werkgevers. 'Een akkoord in de Groep van 10 is in deze context al heel moeilijk. Indien de regering het akkoord niet respecteert, legt dit een hypotheek, niet alleen op dit dossier, maar op het hele sociaal overleg', en ook de toekomstige sociale onderhandelingen in alle sectoren. Indien de regering het akkoord niet uitvoert, dan zal de bediendebond vanaf volgende week met velen het signaal geven dat het zo niet verder kan en mag, aldus Wyckmans.