© Photo: Tom Palmaers

‘Nieuwe Europese regel tegen broodfokkers leidt net tot meer agressieve honden’

De import van puppy’s mag voortaan pas ten vroegste vanaf 15 weken. Met die strenge maatregel van eind 2014 wil Europa de gevaarlijke ziekte rabiës uitroeien en tegelijk een rem zetten op de malafide puppyhandel uit Oost-Europa. Maar het gevolg is dat ook goedbedoelende hondenfokkers de dupe zijn. “In België zelf zijn er te weinig honden die in aanmerking komen als geleidehond. Maar een geïmporteerde puppy van 15 weken is te oud om nog te kunnen opleiden”, klinkt het.

RD

Volgens de Europese verordening van 29 december 2014 mogen gezelschapsdieren pas reizen als ze ingeënt zijn tegen rabiës. De inenting kan ten vroegste op 12 weken en ten minste 21 dagen voor de dag van ‘export’. Concreet: import en export van puppy’s kan pas ten vroegste vanaf 15 weken. En daar maken verschillende hondenverenigingen en stamboekfokkers zich zorgen over.

Niet werkbaar

Kamerlid Yoleen Van Camp (N-VA) heeft minister van Landbouw Willy Borsus gevraagd om een uitzonderingsmaatregel toe te passen. “Het probleem is dat Europa het oplegt als een alles-of-nietsmaatregel,” zegt Van Camp. “Lidstaten kunnen kiezen: ofwel toepassen zonder bijkomende voorwaarden, ofwel helemaal achterwege laten. De meeste rabiësvrije landen willen rabiësvrij blijven, dus kiezen ze ervoor om de maatregel onverkort toe te passen. Maar eigenlijk is dat in de praktijk niet werkbaar.”

Lees meer over de Europese maatregel vandaag in uw krant.