Paracetamol toch niet zo onschuldig

Print
Paracetamol toch niet zo onschuldig

Foto: Archief

Mensen die een lange tijd paracetamol nemen, moeten gewaarschuwd worden voor de mogelijke risico’s voor hun hart, ingewanden en nieren. Dat zeggen wetenschappers in het Britse Medical Journal.

Paracetamol is algemeen bekend als een veilige pijnstiller, maar op lange termijn kan het problemen aan hart- en bloedvaten, het maagdarmkanaal en de nieren veroorzaken.

Acht studies hebben aangetoond dat er een stijgend risico is op andere gezondheidsproblemen door het gebruik van paracetamol op lange termijn. Vooral bij mensen met meerdere medische problemen zou het risico stijgen.

Vier studies toonden ongunstige bijwerkingen aan voor hart- en bloedvaten. Eén stelde ook een verhoogd risico vast bij de ingewanden, zoals het ontstaan van bloedingen. Nog vier studies toonden aan dat gebruikers van paracetamol sneller problemen hebben met hun nieren dan niet-gebruikers.

Daarnaast stellen de onderzoekers het voordeel van het nemen van paracetamol bij chronische pijnen, zoals aan de onderrug of bij artritis, in vraag. De onderzoekers vinden dan ook dat een voorschrift voor het medicijn verplicht moet worden. Zodat de gebruikers zich meer bewust zijn van de mogelijke risico's.