Tv-gezicht Emiel Goelen (65) overleden

Print

Emiel Goelen is overleden, zo bericht zijn oud-werkgever VRT maandagochtend. De voormalige presentator was amper 65 jaar oud. Hij leed aan de zenuwziekte ALS.

Emiel Goelen, geboren in 1949 in Keerbergen, was vooral in de jaren 1980 en 1990 een bekend televisiegezicht. Hij presenteerde onder meer het praatprogramma ‘De Steek er wat van op show’ en het populaire consumentenmagazine ‘Op de koop toe’. Legendarisch daar was zijn afsluitzin, ‘U kijkt toch ook?’, die achteraf wel eens werd geparodieerd. Goelen nam ook deel aan de spelletjesprogramma’s ‘De drie wijzen’ en ‘Zeg eens Euh’, naar eigen zeggen zijn leukste tijd bij de VRT.

In 1997 kwam er een abrupt einde aan zijn televisiecarrière, hij werd van de ene dag op de andere op straat gezet door VRT-topman Piet Van Roe. Goelen werd ervan verdacht gesjoemeld te hebben, bij “Op de koop toe” zou hij cadeau’s hebben aanvaard in ruil voor positieve recensies. Hij vocht zijn ontslag aan en kreeg gelijk van de Raad van State. Maar zijn televisiecarrière was wel definitief voorbij, er werd een regeling getroffen met de VRT.

Goelen reageerde achteraf verbitterd op de beschuldigingen. Volgens hem was niet zozeer hijzelf als wel zijn co-presentatrice Rita Van Neygen en enkele programmamakers in de fout gegaan. Met Rita verbrak hij dan ook alle contact. Toen hij in 2009 in Dag Allemaal naar zijn band met haar gevraagd werd, was zijn antwoord even bot als duidelijk: 'Ik weet niet wat er gebeurd is met Rita. Ik heb haar nooit meer gezien. Volgens mij werkt ze nog steeds op de VRT, maar dat interesseert me geen fluit.' In 2012 volgde een nieuwe uithaal naar Van Neygen, toen deze gevraagd werd voor een interview over de geschiedenis van consumenten-tv. 'Als er één iemand uit de ploeg van zestien medewerkers niets van een consumentenprogramma afwist, dan is het wel mevrouw Van Neygen. Ik koos haar uit een presentatietest in 1988 of 1989 voor haar goede stem en uitstekende uitspraak, maar ze heeft nooit inhoudelijke bijgedragen tot het programma, dat kon ze niet. Ik heb haar op tv gemaakt tot wat ze geworden is. Als dank heeft ze allerlei leugens over mij verteld, wat resulteerde in mijn afscheid van televisie. Bedankt Rita... Of toch niet... Ik hoop dat niemand haar eens aandoet wat ze mij heeft aangedaan.'

Aan het einde van zijn loopbaan werkte Goelen nog voor De Persgroep, waar hij onder meer het magazine “Genieten” uit de grond stampte. In 2004 zetelde hij als expert voor het Vlaams Blok/Vlaams Belang in het Vlaams parlement.

In 2009 ging hij op zestigjarige leeftijd op pensioen. Een jaar voordien had hij de diagnose ALS gekregen, in een interview vorig jaar verklaarde hij niet bang te zijn om te sterven. “Wat gebeuren moet, moet maar gebeuren”. Al omschreef hij ALS wel als een vreselijke rotziekte. 'Het gaat altijd maar verder en verder bergaf. In de zomer van 2013 kon ik nog zelf eten, met mijn rechterarm. Maar in de herfst ging dat al niet meer. MIjn armen en benen zijn verlamd en op slechte dagen kan ik amper nog praten. Ik zit gevangen in mijn eigen lichaam, voor alles heb ik hulp nodig.'

Teken het rouwregister.