Vogeloorlog met noorderburen

Print
Vogeloorlog met noorderburen

Gaai of Vlaamse gaai?

De Vlaamse vogelliefhebbers vinden het maar niks dat hun Nederlandse collega’s verschillende vogels een andere naam hebben gegeven. Oervertrouwde namen als roodborstje, distelvink en Vlaamse gaai werden uit de officiële lijst geschrapt. “Zonder enig overleg met ons”, benadrukt Jan Rodts, directeur van Vogelbescherming Vlaanderen. “En dus zitten we nu opgescheept met enkele belachelijke nieuwe namen.”

De zigeunervogel en de negervink, in Zweden werden deze week enkele ‘racistische’ vogelnamen geschrapt door de Zweedse Vereniging voor Ornithologen. “Bij ons zijn er voorlopig geen plannen om een nieuwe naam te bedenken voor de witborstnegervink of de kaffergierzwaluw”, zegt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. Maar dat betekent niet dat de voorbije twintig jaar geen bekende vogelnamen veranderd zijn. Vooral omdat de Nederlanders het anders wilden.

Oranjeborst

“De Nederlandse vogelaars zijn verantwoordelijk voor de wijzigingen”, zegt Rodts. “Ze hadden daarvoor zelfs een naamgevingscommissie opgericht, en die heeft al heel wat eeuwenoude namen in één pennentrek veranderd zonder de Vlaamse vogelliefhebbers daarover om raad te vragen. Zo verloren heel wat vogels hun achtervoegsel. Het roodborstje heet nu officieel de roodborst, terwijl dat toch heel raar klinkt? Sommigen willen het arme diertje zelfs oranjeborst noemen, omdat dit waarheidsgetrouwer zou zijn.”

Lees het volledige artikel in Het Belang van Limburg