© BELGA

Turtelboom: ‘Cijfer is nog lang niet definitief’

Gat in Vlaamse begroting voorlopig geschat op 700 miljoen

Hoe groot wordt het gat in de Vlaamse begroting? Minister van Begroting Annemie Turtelboom (Open VLD) had het deze middag over een tekort van 694 miljoen euro. Maar ze benadrukt meteen dat het cijfer nog alle kanten op kan.

(kld)

De Vlaamse regering staat voor een moeilijke begrotingscontrole, maar weet nog niet exact hoe groot het tekort zal zijn. De bijgestelde cijfers voor economische groei en inflatie alleen zorgen voor een tekort van bijna 700 miljoen euro, blijkt nu.

Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zei maandagavond nog dat de nakende begrotingscontrole ‘zwaarder wordt dan verwacht’. Bourgeois noemde toen geen cijfer.

In de begrotingscommissie van het Vlaams Parlement gaf minister Turtelboom dat dinsdagmiddag wel, op vraag van oppositielid Jan Bertels (SP.A). De bijgestelde groei en inflatieverwachtingen zorgen voor een opgeteld tekort van 694 miljoen euro voor de begroting 2015.

Turtelboom - en met haar de meerderheidspartijen - benadrukten dat het cijfer lang niet definitief is en er dus geen conclusies aan verbonden moeten worden. Tal van parameters zijn immers nog niet bekend. ‘Hier kan geen besluit uit genomen worden. Met heel veel nuance zeg ik: dit is geen afgeklopt cijfer en dus niet wat bij de begrotingscontrole gezocht moet worden.’

Hoger

Wel ligt het cijfer een pak hoger dan de getallen die eerder circuleerden. Koen Van den Heuvel, fractieleider van regeringspartij CD&V, had het eerder over een half miljard euro. De Serv (de Sociaaleconomische Raad van Vlaanderen waarin de werkgevers en de vakbonden zitten) sprak eind vorige maand over 300 miljoen euro.

Half februari stelde het Planbureau de groei- en inflatiecijfers naar beneden bij. De Belgische economie zal dit jaar maar met 1 procent groeien, terwijl men bij het opstellen van de Vlaamse begroting nog uitgegaan was van 1,5 procent groei.

Dat heeft gevolgen voor de Vlaamse begroting, die wellicht op zoek moet naar bijkomende middelen om het vooropgestelde evenwicht te behouden. CD&V-minister Joke Schauvliege suggereerde iets meer dan een week geleden om het evenwicht te verlaten.

Het politiek overleg over het Vlaams begrotingstekort start in maart.

Meer over Vlaamse begroting