Existentiële strijd

Print
Existentiële strijd

Foto: HBvL

“We hebben een veldslag gewonnen, maar nog niet de oorlog.” Zo verkocht de Griekse premier Alexis Tsipras zaterdag de deal die zijn land vrijdagavond met de eurozone gesloten had. Maar de zege waarover Tsipras het had, kan wel eens een pyrrusoverwinning worden.

Toegegeven, het is niet tot een Grexit gekomen en de links-rechtse coalitie in Athene heeft enkele, mineure toegevingen gekregen in Brussel. Zo mag het Griekse primaire surplus - dit is de begroting zonder de intrestbetalingen - iets kleiner uitvallen wegens de tegenvallende economische groei.

Naar verluidt koos Tsipras vrijdag eieren voor zijn geld omdat hij verplicht dreigde te worden over te gaan tot drastische kapitaalscontroles om te verhinderen dat Griekenland financieel zou doodbloeden. Alleen al vorige vrijdag bereikte de kapitaalsvlucht 1 miljard euro. Sinds december zou al 20 miljard euro van Griekse rekeningen naar het buitenland gevloeid zijn.

De Grieken zijn nog helemaal niet aan land. Vanavond moeten ze een lijst met hervormingen naar Brussel sturen - een voorwaarde om te blijven hangen aan de Europese baxter.

Het Griekse drama legt de structurele zwakte van de eenheidsmunt duidelijk bloot. De euro was op de eerste plaats een politiek project dat niet beantwoordde aan de financieel-economische voorwaarden om een muntunie op te zetten. Het blijft de komende maanden bang afwachten of de Grieken én de eurozone stand kunnen houden.

Het is echter niet alleen kommer en kwel in Europa. Morgen zet de milieucommissie van het Europees parlement wellicht het licht op groen om een van de hoekstenen van het Europese klimaatbeleid te repareren. Die commissie heeft een meerderheid om het aantal uitstootrechten voor de zware industrie bij te sturen zodat er opnieuw een echte markt voor die vervuilingsrechten kan ontstaan.

Het is een behoorlijk ingewikkeld dossier dat dinsdag nog lang niet is afgerond. Het komt erop neer dat het herstel van die markt de productie van broeikasgassen op termijn kan beperken. Dit is nodig om de opwarming van de aarde te beperken tot twee graden - meer opwarming betekent dat het leven op aarde stilaan onmogelijk wordt.

Met de reparatie van het emissiesysteem zet Europa een belangrijke stap met het oog op de klimaatconferentie die in december in Parijs plaatsvindt. En met permissie: de strijd tegen de opwarming van de aarde is echt van existentieel belang. Het gaat over het overleven van de planeet.