“Bank moet makkelijker woonkrediet toestaan”

Print
“Bank moet makkelijker woonkrediet toestaan”

Foto: Archief

brussel- De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) wil dat de Belgische banken gemakkelijker woonkredieten toekennen. Aanleiding is een bericht van de Nationale Bank dat de huizenprijzen in ons land momenteel min of meer “correct gewaardeerd” zijn. “In dat geval kunnen de banken genoegen nemen met een lagere ‘eigen inbreng’ van de particulieren”, zegt Marc Dillen van de VCB.

De afgelopen jaren maakte de Nationale Bank zich nog behoorlijk zorgen over de ontwikkeling van de huizenprijzen in ons land. De woningen waren hier zo overprijsd dat de Nationale Bank de financiële instellingen aanmaande voorzichtig te zijn met het toekennen van hypothecaire kredieten. Gevolg was dat de banken een hogere ‘eigen inbreng’ gingen eisen voor het toekennen van een woonlening. Die eigen inbreng schommelt tegenwoordig rond de 20 procent van de woningprijs. Dat betekent dat wie een huis koopt van 200.000 euro, zelf 40.000 euro ophoest en 160.000 euro leent.

Een aantal jaren geleden raamde de Nationale bank dat de woningprijzen nog altijd 15 procent te hoog waren. In haar recentste jaarverslag 2014 komt de Nationale Bank met een nieuwe berekeningsmethode. Op basis van deze methode komt de NBB op een overwaardering van ‘amper’ 3,6 procent. “Dus zo goed als in evenwicht”, stelt de NBB.

“Het lijkt ons logisch dat de Nationale Bank haar oproep tot strenge kredietvoorwaarden van een paar jaar geleden intrekt en dat de banken hun kredietbeleid versoepelen”, zegt directeur-generaal Marc Dillen van de VCB.

Hoe hij die versoepeling precies ziet leest u vandaag in Het Belang van Limburg.